Suurfirma oli sunnitud sisse viima narkokontrolli

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tallinnas tegutsev Ericssoni tehas hakkas viis aastat tagasi tegema narkoteste uutele töötajatele, sest turvateenistus oli märganud narkojoobes töötajaid.

«Meil töötatakse tootmises päris palju tõstukitega, need tõstukid sõidavad ühel ajal inimestega. Kui peaks juhtuma, et tööle on lubatud inimene, kes on tarvitanud narkootikume, siis võite ise ette kujutada, mis tagajärjed sellel olla võivad,» räägib portaalis terviseinfo Ericsson Eesti AS tööohtusjuht Olav Erikso.

Eelmisel aastal tehti tehases kokku 1500 narkotesti. Esimesed signaalid narkoteemadest jõudsid juhtkonnani turvameeskonnalt. Ka oli ettevõttes hakanud liikuma  info, et on inimesi, kes mõnikord narkojoobes tööl käivad. Oli teada, et narkoprobleemiga inimesi võib olla ka nende seas, kes on just tööle tulemas.

Esimeste testimiste tulemused olid Erikso sõnul hirmutavad, sest positiivseid tulemusi oli oodatust rohkem. 

Hiljem otsustati hakata pisteliselt kontrollima ka neid, kes juba töötavad. Testimisele saadetakse kõiki töötajaid ühe mõõdupuuga - ei ole vahet, kas oled tõstukijuht, tootmisjuht või juhtkonna liige. Kui testitakse, siis kõiki.

Tehase  meditsiinikabinetis kasutatakse kiirtestimist. Ja et asi oleks korrektne, on firmal omakorda kokkulepe kohtumeditsiini ekspertiisilaboriga. Kui tehases näitab test positiivset tulemust ja inimene sellega ei nõustu, antakse proov lisaekspertiisi.

 Ealiselt jäävad narkootikume tarvitanud töötajad enamasti 20-40 eluaasta vahele. Kõige levinum on kanep.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles