Rootsi Trollhättani koolirünnaku tunnistajaks olnud võivad saada kahjutasu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anton Lundin Pettersson
Anton Lundin Pettersson Foto: Youtube

Lääne-Rootsis Trollhättani Kronani koolis leidis möödunud aasta 22. oktoobril aset mõõgarünnak, mille tagajärjel hukkus õpetaja ja õpilane ning kolm inimest said vigastada.

Rootsi võimude teatel saavad nüüd selle kooli 200 õpilast ja õpetajat esitada riigile avalduse, et nad olid kuriteo tunnistajaks, saades füüsiliselt või vaimselt kannatada ja neil on õigus rahalisele kompensatsioonile, edastab The Local.

Rootsi politsei teatel tegutses 21-aastane ründaja Anton Lundin Petterson üksinda. Teda ei saa kohtu alla anda ega temalt kompensatsiooni nõuda, sest ta lasti sündmuskohal politsei poolt maha.

Kuid Kronani kooli õpilased ja töötajad saavad esitada Rootsi kuriteoohvrite kompenseerimise ametile (Brottsoffermyndigheten) avalduse, et nad on kuriteoohvrid ja seega õigustatud saama kompensatsiooni.

Trollhättani linnavalitsuse juhtivadvokaat Mats Dahlbom teatas, et kõigil neil, kes olid õpilase ja õpetaja tapmise tunnistajaks ja juhtumi ajal koolimajas viibisid, on õigus saada kahjutasu, kuid igaüks peab ise avalduse esitama, seda ei saa teha koos.

«Kui keegi tunneb, et ta on juhtunu tõttu kannatanu, siis tuleks sellest anda teada nii politseile kui kuriteoohvrite kompenseerimise ametile,» teatas Dahlbom.

Seega võib kompensatsiooniraha saada umbes 200 last, õpetajat ja nende pereliiget. Samas ei ole veel teada, kui suuri summasid sellise juhtumi puhul makstakse.

Advokaadi teatel langetab makstavate summade lõpliku suuruse kuriteoohvrite kompenseerimise amet.

Politseiraporti kohaselt valmistas Anton Lundin Pettersson oma rünnakut ette kaks nädalat ja valis kooli, kus õpib palju sisserännanuid. Ta saabus kooli meenutades oma välimuselt kurjamit «Tähesõja» filmidest ning tal oli mõõk, millega ründas.

Uurimisel ilmnes ka see, et noormeest huvitasid natsiteemad, rassism ja moslemivastasus.

Trollhättanit tuntakse Rootsis juba 1970. – 1980. aastatest kui paika, kus on palju sisserännanuid ja etnilisi pingeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles