Neli põhjust, miks me ei suuda Facebookist loobuda

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui ka sina oled mõelnud, et virtuaalne näoraamat võtab päevas liiga palju aega ära, siis sa pole kindlasti üksinda. Oled sa aga proovinud Facebookist kas või ajutiselt loobuda? Ei olegi nii kerge, ega!

Cornelli ülikooli uurijad võtsid ette Facebookist loobumise, et teada saada, mis on need põhjused, miks meil seda nii raske teha on. Uurija Eric Baumer selgitab, et inimestel on Facebooki kasutamisega mitmed mured – kardetakse sõltuvust, samuti ollakse mures privaatsuse ja andmekogumise pärast. Teisalt jälle pakub Facebook olulist võimalust sotsialiseeruda ning teatud inimrühmade jaoks võib see olla ainus viis ühenduses olla.

Uuringust selgus neli faktorit, mis mõjutavad seda, kui tõenäoliselt pärast algset Facebookist loobumist me sinna ikkagi tagasi pöördume.

  1. Sõltuvus. Need, kelle jaoks Facebooki kasutamine tundus sõltuvusena, tulevad suure tõenäosusega pärast pausi saidile tagasi. Üks uurimisalune kirjeldas, kuidas kümme päeva pärast Facebookist loobumist trükkis ta ikkagi brauserit avades automaatselt aadressireale «f...».
  2. Privaatsus ja jälgimine. Inimesed, kes tundsid, et nende Facebooki-käitumist jälgitakse, pöördusid saidile tagasi väiksema tõenäosusega. Samas need inimesed, kes kasutasid Facebooki selleks, et luua endast kuvandit, tulid tagasi suurema tõenäosusega.
  3. Subjektiivne tuju. Kui sul on hea tuju, ei ole sul tõenäolisemalt Facebooki asja.
  4. Teised sotsiaalmeediaväljundid. Kõige väiksema tõenäosusega tulevad Facebooki tagasi need kasutajad, kel on enda väljendamiseks mõni teine sotsiaalmeediakanal, näiteks Twitter.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles