Galerii: Taavi Rõivase ähvardaja astus kohtu ette (9)

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Harju maakohtus pidi täna toimuma kinnine kohtuistung Martin Kattai (32) üle, keda süüdistatakse peaminister Taavi Rõivase ähvardamises. Istung jäi aga ära.

Karistusseadustik näeb sellises kuriteos süüdimõistmisel ette kuni viieaastase vanglakaristuse.

Kattai ise keeldus enne istungit igasugustest kommentaaridest. «Kas kahetsete mõnda tegu, mis teid täna siia on toonud?» küsisin Kattailt. «Mul ei ole jätkuvalt kommentaare,» vastas ta.

Küll aga teatas ta, et tema kaitsja vigastas end treeningul ja istung jääb ilmselt ära.

Sama kinnitas hiljem ka kohtunik. Uut istungiaega täna veel kokku ei lepitud, kuna seda tuleb veel kooskõlastada nii kannatanu esindaja, Kattai kaitsja kui ka prokuröriga.

Kattai ilmus politsei huviorbiiti mullu. 6. septembril käis peaminister Rõivas Tallinnas Vabaduse väljakul sõbralikumat ja tolerantsemat Eestit meelde tuletaval kontserdil. Kattai jäi silma Rõivase vahetus läheduses, käsi peaministri turvateenistuse jaoks ohumärgina taskus.

Paar päeva hiljem, 8. septembril saatis Kattai Reformierakonna peasekretärile Martin Kukele Facebookis kirja. «Me lõpetame siis, kui pagulasi Eestisse ei saabu /.../ Rõivase ilmselt tapame ära. Ma jätsin ta Nõmmel ellu. Ma ei taha olla selles olukorras, aga olen. Kättemaks ei ole sõnades. Martin Kukk, ma jätan su praegu kõrvale sihtmärgi ringist. Tervitused Reformierakonna politseile, me tapame teid kõiki,» kõlasid ähvardused.

Kattai jätkas Facebookis avalikult samasuguste mõtteavaldustega ka pärast seda, kui politsei oli talle 14. oktoobril kehtestanud keelu Rõivasele läheneda: «Võite selle patrulli Rõivase maja eest ära koristada. Kinnitan, et meie hulgas pole mitte ühtegi, kes ründaks naisi või lapsi (erinevalt meie vastastest). Samas pean ka ütlema, et me ei saa tagada Taavi Rõivase ja tema politrukkide turvalisust. Üks asi veel – ajalehele Postimees: jätke tänaõhtune pagulasteemaline vihaõhutamisartikkel avaldamata. Ükskord me võidame niikuinii!»

Oktoobri teisel poolel peeti Kattai kinni ja algatati kriminaalasi. Uurimine tuvastas, et Kattai kogus ja avaldas erinevat infot peaministri võimaliku elukoha kohta, kirjeldas peaministri isikukaitsjate töötaktikat ning nende kasutatavaid vahendeid.

«Teise inimese tapmisega ähvardamine ei saa olla aktsepteeritav ning sellisele teole järgneb õiguskaitsjate reaktsioon. Mehe käitumises oli selgeid ohumärke, kuna tema avaldused sisaldasid otseseid ähvardusi kõrge riigiametniku suhtes ning ka viiteid konkreetsetele sammudele, mida ta ähvardatava jälgimiseks teinud oli,» ütles menetlust juhtiv riigiprokurör Steven-Hristo Evestus.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles