Ilves: NATO ei pruugi kriisiolukorras Soomet liikmeks võtta (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves.
President Toomas Hendrik Ilves. Foto: Marko Tubli

President Toomas Hendrik Ilves ütles usutluses Soome rahvusringhäälingule Yle, et NATO ei pruugi kriisiolukorras Soomet liikmeks võtta.

Ilves ütles teisipäeval Yle Aamu-tv hommikuprogrammis, et Soome võimalik teekond NATO liikmesuseni võib kujuneda käänuliseks.

«Liitumislepingu peab heaks kiitma iga liikmesriigi parlament. Paljud leiaksid ilmselt, et ajastus on halb,» ütles Ilves.

Eesti presidendi sõnul on paljud soomlased temaga julgeolekupoliitikat arutades öelnud, et «kui olukord muutub tõsiseks, ühineme NATO-ga».

Kui Soome oleks 2003. aastal NATO liikmesust taotlenud, oleks protsess Ilvese sõnul kulgenud kiiremini. Praegu oleks see palju raskem, samast olukorrast leiaks end ka Eesti, kui ta üritaks praegu NATO-ga ühineda, lausus ta.

«Kui Eesti ei oleks praeguses keskkonnas NATO liige ja esitaks liitumistaotluse, siis ükskõik kui head me oleksime, kui hästi meie sõjavägi toimiks või kas me eraldame kaks protsenti sisemajanduse koguproduktist kaitsekulutustele...oleks ikka riike, kes väidaksid, et see on liiga provokatiivne ja pole õige aeg, peaksime ootama ja me ei taha venelasi hirmutada,» ütles president.

NATO-ga liitumine ei ole automaatne, ei ole võimalik allianssi sisse astuda, lausus Eesti riigipea.

Eesti sai NATO liikmeks 2004. aasta 29. märtsil.

Soomes on NATO liikmesus traditsiooniliselt tundlik teema. Eelmise aasta oktoobris läbiviidud Yle küsitluse kohaselt oli Soome NATO-ga ühinemise vastu 55 protsenti ja seda toetas 22 protsenti soomlastest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles