Vitsut: Savisaare ebakindlus ei lase uue kongressiga põhikirja muuta (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar Raekojas toimunud üritusel.
Edgar Savisaar Raekojas toimunud üritusel. Foto: Facebook

Keskerakond ei hakka riigikogu liikme Toomas Vitsuti hinnangul põhikirjamuudatuste pärast uut kongressi korraldama ka pärast riigikohtu otsust uus põhikiri kinnitamata jätta, sest kongressil kerkiks esimehe ümbervalimise küsimus ja sügisel Kadri Simsoni ees napi valimisvõidu saanud Edgar Savisaar ei tunne end kindlalt.

«Uue kongressi kokkukutsumine sõltub väga suuresti erakonna esimehest Edgar Savisaarest ja kui esimees ei tunne end väga kindlalt, siis kongressi ei tehta ning põhikirja seadusega kooskõlla viimisega viivitatakse kuni järgmise korralise kongressini,» ütles Vitsut BNS-ile.

Mullu novembri lõpus peetud Keskerakonna kongressil hääletas põhikirja kinnitamise poolt 410 kongressi saadikut, mis ei moodusta kahekolmandikulist häälteenamust kongressil osalenud 1031 hääleõigusega saadikust ja Tartu maakohtu registriosakond jättis muudatuse kinnitamata. Keskerakond otsustas, et ei kutsu kokku uut kongressi, vaid vaidlustab Tartu maakohtu registriosakonna otsuse. Partei ei saanud enda tahtmist Tallinna halduskohtust ega ka ringkonnakohtust ja 11. märtsil jõudis asi riigikohtusse, kes peab nüüd kuu jooksul otsustama kaebuse menetlusse võtmise.

«Põhikirjamuudatused võeti vastu sellisel moel, et neid registreerida ei saa ja erakond satub olukorda, kus juhtorganite töö korraldamiseks oleks tarvis uut kongressi otsust,» rääkis Vitsut. «See on nüüd tunnetamise küsimus, kas seda on vaja kiiresti teha või kannatab sellega oodata järgmise korralise kongressini kahe aasta pärast.»

Vitsuti hinnangul pole põhikirjamuudatuste registreerimata jäämine piisav põhjus erakorralise kongressi kokkukutsumiseks, sest erakonna juhtimist saab korraldada ka vana põhikirja järgi. Küll aga peavad tema kinnitusel erakonnast lahkuma kriminaalkorras süüdi mõistetud peasekretär Priit Toobal ja Lauri Laasi, sest vana põhikirja kohaselt ei saa nad pärast jõustunud kohtuotsust erakonda jääda.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles