Saksa erakond võrdles enda kohtlemist holokaustiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taaveti täht.
Taaveti täht. Foto: SCANPIX

Nädalavahetusel Saksa kohalikel valimistel hea tulemuse teinud erakond Alternative für Deutschland (AfD) võrdles nende vastu suunatud vaenulikkust holokaustiga.

AfD reageeris sel moel tööliste õiguste eest seisva organisatsiooni AWO märkusele, et ta ei palka oma ridadesse tööle AfD või teiste sarnaste rühmituste liikmeid. AWO põhjendas otsust muu hulgas sellega, et AfD ideed pole kooskõlas selle põhimõtetega.

AWO-le reageeris Nordrhein-Westfaleni liidumaa AfD haru, mis teatas on suhtlusvõrgustiku Facebook kontol sarkastiliselt, et varsti peavad AfD liikmed hakkama kandma Taaveti tähte, mida pidid kandma juudid natsionaalsotsialistide juhitud Saksamaal.

Postitus tehti 4. märtsil, kuid seejärel eemaldati. Väljaanne Rheinische Post jõudis sellest teha aga kuvanoppe.  

Toetus protestihääli püüdvale erakonnale kasvas märgatavalt, kui nende endine liider Bernd Lucke pärast erakonnasisest võimuvõitlust suvel parteist lahkus. Saksamaa väljaastumist euroalast ja Saksa marga uuesti kasutusele võtmist pooldanud endine majandusprofessor põhjendas otsust muuhulgas erakonnas võimust võtnud islamivastasuse ja ksenofoobiaga.

Lücke asutas pärast putši koos teiste lahkujatega uue erakonna, mis pole võitnud kuigi suurt populaarsust. AfD etteotsa tõusnud 40-aastase Frauke Petry kinnitusel pole erakond paremäärmuslik, vaid lihtsalt kriitiline Angela Merkeli poliitika suhtes.

Siiski on erakond varasemaga võrreldes võtnud selgelt migratsioonivastasema ja natsionalistlikuma suuna. Rändekriisi, mida AfD nimetab asüülikaoseks, lahendus on nende arvates lihtne: sulgeda piirid, kehtestada ülempiir nii riiki lubatavatele migrantidele kui ka asüülitaotlejatele ning peatada viisavaba liikumine Schengeni alal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles