Rahapesus süüdimõistmise korral võib Savisaar kümneks aastaks vangi minna (13)

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: Sander Ilvest

Keskerakonna esimeest Edgar Savisaart kahtlustatakse nüüd juba kahes kuriteos, mille eest on süüdimõistmise korral maksimaalne karistus kümme aastat vangistust.

Eile esitas prokuratuur Edgar Savisaarele veel kaks kahtlustust. 

Uus kahtlustus esitati Savisaarele suures ulatuses rahapesus. Kahtlustuse kohaselt varjas Savisaar Šveitsi pangas 192 000 eurot, millest 174 000 puhul oli eesmärk varjata vara ebaseaduslikku päritolu ja tegelikku omanikku. Karistusseadustiku paragrahvi 394 järgi karistatakse suures ulatuses rahapesu eest kahe- kuni kümneaastase vangistusega.

Teise kahtlustuse kohaselt võttis Savisaar MTÜ-le Eesti Keskerakond suures ulatuses keelatud annetusi ning Keskerakond omakorda võttis selle vastu. Selle teo eest karistatakse rahalise karistusega.

Savisaare juhtumid

1. Altkäemaksu võtmine

Mullu 22. septembril sai Savisaar kahtlustuse korduvas altkäemaksu võtmises. Korduva altkäemaksu võtmise eest karistatakse ühe- kuni kümneaastase vangistusega.

Savisaart kahtlustatakse neljas altkäemaksu võtmise episoodis, mis puudutavad rendilepingu põhjendamatut pikendamist, puuduva ehitusloaga seotud ehitustööde jätkamist, kruntide vahetamist ja hankemenetlust.

Möödunud aasta lõpul sigines Sihi 108 krundile väike ehitis, mida omanik nimetas mängumajaks. Kahtlustuse järgi soovis Vello Kunman Nõmme mändide alla ehitada oma tütrele ilma lubadeta villat. Vana maja selleks lammutati. Foto:
Möödunud aasta lõpul sigines Sihi 108 krundile väike ehitis, mida omanik nimetas mängumajaks. Kahtlustuse järgi soovis Vello Kunman Nõmme mändide alla ehitada oma tütrele ilma lubadeta villat. Vana maja selleks lammutati. Foto: Foto: Eero Vabamägi

Kriminaalmenetlust alustati juunis 2014. Neli kuriteoepisoodi toimusid aastatel 2014–2015. Eile esitatud kahtlustus keelatud annetuse võtmises on seotud ühe uuritava altkäemaksu episoodiga.

Lisaks Savisaarele ning nii altkäemaksu andmisele kui ka võtmisele kaasaaitamises kahtlustatavale Tallinna linnavolikogu esimehele Kalev Kallole esitati kahtlustus veel viiele inimesele, kel lasub kahtlus altkäemaksu andmises või vahendamises: Porto Franco OÜ suuromanik Hillar Tederile, Silikaat Grupi omanik Vello Kunmanile, tema nõunikule ja endisele tipp-poliitikule Villu Reiljanile, ehituskontserni Rand & Tuulberg suuromanik Aivar Tuulbergile ning ettevõtjale Alexander Kofkinile.

Edgar Savisaare kodutalu läbiotsimine Hundisilmal. Foto:
Edgar Savisaare kodutalu läbiotsimine Hundisilmal. Foto: Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Kõik eeluurimisega kogutud tõendid said kaitsepolitseis pooleaastase menetluse tulemusel fikseeritud juba ülemöödunud talvel. Uudis toona avalikkuse ette ei jõudnud, sest parlamendivalimiste eel oleks võidud seda tõlgendada kaitsepolitsei poliitikasse sekkumisena. Venekeelsete ja -meelsete valijate reaktsioon linnapea vahistamisele oli prognoosimatu. Nii lükati menetlust avalikustavad esimesed läbiotsimised edasi kevadesse. Seegi samm lükkus omakorda edasi, kui kriminaalasja peategelane sattus üliraskes seisus haiglasse.

2. Šveitsi raha

Postimees kirjutas jaanuaris, et 2011. aasta veebruaris algatas kaitsepolitseiamet kriminaalasjaga, mille sisuks oli uurida Savisaare seotust Šveitsi perefondiga Arsai Investment. Just selle fondi pangakontole on suuri summasid kandnud ärimees Alexander Kofkin, kes on ka üks Savisaare altkäemaksuvõtmise skandaali kahtlusaluste ringis olev ärimees. Kahtluse kohaselt varjas Savisaar Šveitsi pangas korruptiivsel teel saadud vara. 

Eile esitaski prokuratuur Savisaarele kahtlustuse suures ulatuses rahapesus, kahtlustuse kohaselt varjas Savisaar Šveitsi pangas 192 000 eurot. Rahapesu puudutava episoodi uurimist alustati 2011. aastal ning see liideti nüüd altkäemaksude võtmist puudutava kriminaalasja juurde.

3. Kohalike valimiste kampaania rahastamine

Hiiu staadioni avamisele kutsunud reklaam. Foto: 
Hiiu staadioni avamisele kutsunud reklaam. Foto: Foto: Mihkel Maripuu

2014. aasta algul tegi erakondade rahastamise järelevalve komisjon (ERJK) Savisaarele ettekirjutuse, mille järgi pidi ta tasuma 2013. aasta kohalike valimiste eelse «Tallinn liigub» reklaami eest 100 842,69, telekanalis PBK näidatud venekeelse reklaamklipi eest 8467,2 ning Hiiu staadioni avamise reklaami eest 7333 eurot. 

Keskerakondlasest linnajuhtide valimisreklaamidega seoses pöördus ERJK ka riigiprokuratuuri poole, mis alustas kriminaalmenetlust, et kontrollida, kas linnavalitsuse juhtimisülesandeid täitvad ametnikud on pööranud neile usaldatud võõra vara ebaseaduslikult enda või kolmanda isiku kasuks.

Tallinna ringkonnakohus jättis tänavu veebruaris muutmata halduskohtu otsuse, mille kohaselt peab Keskerakonna esimees, Tallinna linnapea ametist kõrvaldatud Edgar Savisaar linnale kohalike valimiste eel tehtud valimisreklaamide eest tagasi maksma peaaegu 113 000 eurot, Savisaar lubas otsuse vaidlustada.

Savisaare esindaja, vandeadvokaat Oliver Nääs kinnitas, et otsus kaevatakse edasi riigikohtusse. 

Raha küsimine Venemaalt

2010. aastal avalikustas kaitsepolitsei varem salajaseks kuulutatud dokumendi, millest nähtus, et Venemaa Raudtee president Vladimir Jakunin lubas Keskerakonna esimehele ja Tallinna linnapeale Edgar Savisaarele ja Tallinna abilinnapeale Deniss Boroditšile, et Keskerakond saab parlamendivalimisteks 1,5 miljonit eurot toetust. Raha edastamise ja legaliseerimise eest pidi teiste seas vastutama abilinnapea Deniss Boroditš.

Kõnealuses asjas kriminaalmenetlust ei alustatud, kuna kaitsepolitseiamet tõkestas selle enne, kui see jõudis karistatava kuriteokatse staadiumisse.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles