PPA arvestab põgenikelaine saabumisel kolme stsenaariumiga (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PPA peadirektor Elmar Vaher.
PPA peadirektor Elmar Vaher. Foto: Mihkel Maripuu

Politsei- ja piirivalveamet (PPA) on teinud ettevalmistusi kolmeks erinevaks põgenike massilise saabumise stsenaariumiks.

«PPA on valmistunud kolmeks stsenaariumiks – suurem hulk välismaalasi mõnes maismaapiiri piiripunktis, massiline ebaseaduslik piiriületus eelkõige kagupiiri lõigus ning pole välistatud ka see, et põgenikud avastatakse sadamas. Viimane on küll vähetõenäoline, kuid peame valmis olema ka selleks,» ütles PPA integreeritud piirihaldusbüroo juht Helen Neider-Veerme kolmapäeval BNSile.

Lisaks tunnistas Neider-Veerme, et PPA on valmistunud ka olukorraks, kui põgenikud hakkavad piiri ületama kusagil piiripunktide vael looduses.

«Eelmisel aastal tegime mitmeid suuremahulisi õppusi just selle stsenaariumi harjutamiseks, kus piiripunktide vahelisel alal toimub ebaseaduslik piiriületus suurema inimhulga poolt. Valmisolekuplaan selleks olukorraks on meil olemas,» kinnitas Neider-Veerme.

Siseminister Hanno Pevkur selgitas esmaspäeval riigikogus arupärimisele vastates, kuidas PPA on valmistunud põgenike ootamatuks saabumiseks sadamatesse.

«Meil on kokkulepe kõikide laevaettevõtjatega, kes reisijatevedu korraldavad. Laevaettevõtjad esitavad politsei- ja piirivalveametile Eesti sadamatesse saabuvate laevade reisijate ja meeskonnaliikmete nimekirjad, mida PPAl on võimalik kontrollida juba enne, kui inimesed sadamatesse saabuvad. Seetõttu on meil ka üsna selge pilt sellest, kes Eestisse saabuvad ja millal nad saabuvad ning on võimalik ka vastavad meetmed tarvitusele võtta,» rääkis Pevkur.

Siseministri sõnul on PPAl olemas plaanid, kuidas taastada piirikontroll sadamates, ning neid ka uuendatakse jooksvalt. Kontrolli taastamiseks kasutatakse kõigepealt kordonite ja politseijaoskondade olemasolevat ressurssi ja vajadusel paigutatakse ka teistest piirkondadest politseinikke ümber, selgitas Pevkur.

«Ja kui me räägime pikaajalisest piirikontrolli taastamisest, siis loomulikult on selleks vaja ka lisaressurssi,» lisas minister.

Hinnates aega, kui kiiresti suudaks PPA taastada piirikontrolli sadamates, tunnistas Pevkur, et see oleneb ohuhinnangust.

«Aga kui on vajadus kohe minna üle piirikontrolli teostamisele, siis me oleme valmis minema tavarežiimist tõhustatud tegevustele üle otsekohe. Kui me räägime pikaajalisest taastamisest, siis võib öelda, et paari-kolme, võib-olla nelja päevaga on meil vaja siis komplekteerida kõik ööpäevaringsed valmisolekud, selleks, et saavutada 100% valmisolek,» rõhutas Pevkur.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles