Video: NASA süütab teadusuuringute eesmärgil transpordiraketid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA Cygnus transpordirakett
NASA Cygnus transpordirakett Foto: Wikipedia.org

Ameerika Ühendriikide kosmoseagentuur NASA kolme transpordiraketi viimaseks ülesandeks on põleda nagu tõrvik.

NASA teadlased uurivad transpordirakettide süütamisega, mida tulekahju võib rakettidega teha ning kuidas põlengut ennetada, takistada ja kustutada, edastab foxnews.com.

Rakettide süütamisest saadavat infot loodetakse tulevikus kasutada ära tulekindlamate rakettide tegemisel, Marsi missioonidel ja astronautide julgeoleku tagamisel.

Teadlased süütavad kolm mehitamata Cygnus raketti pärast seda, kui need on toimetanud vajaliku varustuse Rahvusvahelisse Kosmosejaama (ISS). Viimased lennud toimuvad aprillist juunini.

NASA teadlased on laboritingimustes, kus on loodud kosmilised olud, katsetanud põlenguid, kuid suurpõlengute kogemus ja andmed puuduvad.

Saffire nimetust kandvas katsetusteseerias pannakse transpordiraketid kaugjuhtimise teel põlema, kui need on ISSist piisavalt kaugel.

Kahes katses süüdatakse klaasvillast ja puuvillamaterjalist valmistatud kangaribasid, kolmandas katses uuritakse, kuidas erinevad materjalid põlemisel käituvad. Tegemist on materjalidega, millest valmistatakse astronautide skafandreid ja kiivreid ning ISSi ja rakettide osi.

Teadlaste eesmärgiks on uurida tingimustes, kus peaaegu puudub gravitatsioon ja hapnik, leekide suurust, tule leviku kiirust ning kui palju tekib soojust ja gaase. Põlengud salvestatakse nii video kui fotona.

Katsete põhjalt hakatakse arendama veelgi tulekindlamaid skafandreid ning efektiivsemaid tulekustutusvahendeid.

Cygnus transpordilaevad süüdatakse nii seest kui väljast ja paar päeva pärast põlengukatseid peaksid need lagunema ning jäägid jõudma Maa atmosfääri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles