Taime imeline teekond seemnest istikuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seemnest ise taimi kasvatades teab aednik täpselt, mis tingimustes taim on kasvanud.
Seemnest ise taimi kasvatades teab aednik täpselt, mis tingimustes taim on kasvanud. Foto: Dmitri Kotjuh

Märtsis, kui lumi veel akna taga, kuid päike juba soojendab, hakkavad aiainimeste näpud sügelema seemnete järele. Imeline on jälgida ühe taime teekonda, mis ise seemnest külvatud ning seejärel elujõuliseks istikuks kasvatatud.

Peale selle, et saad kaasa elada taime arengule – tema esimese idulehe väljakujunemisest kuni uute seemnete moodustamiseni, on veelgi põhjuseid, miks tasub taimi generatiivselt paljundada. Hortese turundusjuht Birgit Jõgeva toob esimesena välja asjaolu, et ettekasvatamine on odavam. „Üldiselt maksab pakk seemneid sama palju kui üks noortaim,” märgib ta. Veelgi olulisem on aga kindlustunne: seemnest ise taimi kasvatades teab kasvataja täpselt, mis tingimustes on taim kasvanud. „See on eriti tähtis mahetoodangu eelistajale, kes kasutab taime kasvatamisel looduslikke kaitse- ja tõrjevahendeid,” räägib Birgit Jõgeva.

Samuti leiab Hortese esindaja sõnul seemneriiulilt kindlasti suurema valiku kui noortaimede ja istikute hulgast. „Näiteks tomateid müüakse reeglina ainult punase ja kollase eri variatsioone, kuid seemnest kasvatavate tomatitaimede hulk on tunduvalt suurem: leidub eriti eksootilisi rohelisi, kirjusid, triibulisi ning erikujulisi tomatisorte,” sõnab Birgit Jõgeva. 

Uudistooted

Igal aastal proovivad aiandid ja aianduskeskused üllatada kliente uute seemnetega. Hortese turundusjuht Birgit Jõgeva annab teada, et tänavu on neil kaks kõige tähtsamat kodumaist uudist: esiteks tomat „Evelle” ja teiseks põlduba „Helbi”. „Jõgeva Sordiaretuse Instituudist tulev tomatisort „Evelle” on kõrgekasvuline, saagikas ja varajane sort, mille viljad on punased ning väga hea maitsega,” kirjeldab ta. Põlduba „Helbi” on aga väga suurte kaunade ja seemnetega hea säilitussort.

Hortes tõi välja veel tomatisordi „Esmira”, mis on vaarikpunane ja suurte viljadega, ning uue ampellõvilõua „Candy Showers”.

Hansaplanti aedniku Elle Männiku sõnul püüavad uutest lilledest sel kevadel pilku näiteks madal lupiin „Snow Pixie”, mis on lummavate valgete õitega ning kasvab kõigest 35 sentimeetri kõrguseks, ning rippuv lõvilõug „Candy Showes”, mis sobib ideaalselt amplisse. Uutest lilleseemnetest tasuvad katsetamist ka Viali priimula „Orchid Primrose” ja roosade õisikutega kõrreline Argentiina pamparohi.

„Kes soovib aias imelist lõhna nautida, sellel soovitame terrassi lähedusse külvata Kapimaa ööpalsami „Midnight Candy” seemneid,” ütleb Elle Männik. Kapimaa ööpalsam õitseb terve suve ja lõhnab imeliselt, kuid avab oma pisikesed õied ainult õhtul – sellest ka nimi.

Bauhofi poodides on aiakategooria tootejuhi Andres Õunmaa sõnul müügil tänavu täiesti uus seemnesari „Mr Fothergrill’s”. „Tegemist on Suurbritannias tegutseva pereettevõttega, kes on spetsialiseerunud hobikasvatajatele ja kes pöörab suurt tähelepanu sellele, et seeme oleks värske ning sordipuhas,” kõneleb Andres Õunmaa.

Bauhofi esindaja toob välja ka „Lord Nelsoni” sarja 2016. aasta uudissordid, milleks Eestis on tššillipiprad „Chocolate Scotch Bonnet” ja „Trinidad Scorpion”, kollane peet „Burpees Golden” ning tomat „Indigo Rose”. „Nende sortide peamine eripära on tarbitava osa ebaharilik värvus ning suurem saagikus,” kirjeldab Andres Õunmaa.

Seemnete ostmine

Seemnete ostmisel soovitab Andres Õunmaa vaadata pakendilt, kui kaua on seemned idanemisvõimelised ning milline on sobiv külviaeg ja külvisügavus. Samuti soovitab ta alles hoida juba külvatud seemnete pakendid – nii on hea hiljem vaadata ja märkmeid teha, millist sorti edaspidigi kasvatada tasub.

Kindlasti tuleks enne uute seemnete ostmist üle vaadata eelmise aasta varud ja varude säilivustähtaeg. Birgit Jõgeva rõhutab, et väga tarvilik on jälgida seemnete säilivusaega, kuna aegunud seemnete idanemistõenäosus on äärmiselt väike, sest seemne varuained saavad otsa. „Jälgida tuleks ka, et pakk oleks terve – katkises pakis ei pruugi kõik seemned alles olla ning olemasolevadki võivad olla kahjustunud,” lisab ta.

Seemnete ostmisel tuleks tähelepanu pöörata veel pakil olevatele tähistele F1 ja F2. Andres Õunmaa sõnul tähistab F1 hübriidseemne esimest põlvkonda ning F2 on F1 taimedelt korjatud seeme, kus toimub iga tunnuse osas lahknemine Mendeli teise seaduse alusel. „F1 sordid on vanemad ning kindlate omadustega, samas F2 põlvkonna seemneid külvates ei tea kunagi ette, millised on saadavate taimede omadused,” täpsustab ta.

Birgit Jõgeva lisab, et kui sordil pole F-märgist juures, siis see tähendab, et uuesti külvamisel sorditunnused säilivad.

Õnnestunud seemnekülv

Et seemnekülv õnnestuks, tuleks järgida mitmeid näpunäiteid. Esiteks on Andres Õunmaa selgitusel seemnete idanemise üks peatingimus hea kontakt ühtlaselt niiske mullaga, milleks tuleb muld pärast külvi alati tasandada ja kergelt tihendada. „Külvamisel on üldreegel, et seeme võiks külvata kolme enda läbimõõdu sügavusele,” jagab ta õpetusi. 

Teiseks tuleks osta korralik külvisubstraat, sest see sisaldab väetist ja on haigusvaba. Seejärel külvata seemned niiske külvisubstraadiga täidetud plastpotti, külvikasti või ettekasvatuskassetti. „Külvid tuleks katta ja hoida soojas ning niiskes, unustada ei tohiks külvide õhutamist ja käsipritsiga piserdamist,” seletab Andres Õunmaa. Taimi tuleks pikeerida märtsis-aprillis, kui külvidel on idulehed täielikult välja arenenud ja on märgata idulehtede vahelt esimese pärislehe ilmumist.

„Märtsikuu keskpaigas tuleks lisaks tomatile ja paprikale külvata porrulaugu, baklažaani, basiiliku ja selleri seemneid külvikasti,” lausub Andres Õunmaa. Suvelilledest on aga paras aeg külvata lobeelia, petuunia, Hiina astri ja lilltubaka seemneid.

Andres Õunmaa leiab, et ise seemnest taim üles kasvatada on rahakotile soodsam variant. Lisandub rõõm ja rahulolu, kui saab perele lauale panna ise seemnest üleskasvatatud taimest tehtud tomatisalati või peedipiruka. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles