Urve Eslas: mida kardab Venemaa? (41)

Urve Eslas
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Postimehe ajakirjanik Urve Eslas.
Postimehe ajakirjanik Urve Eslas. Foto: Erik Prozes

Märtsi esimestel päevadel ilmus vähemalt kaheksas, aga võib-olla ka enamas Venemaa meediakanalis uudis «Donald Trump saadab Balti riigid Aafrikasse». Loos oli tsiteeritud Ühendriikide presidendikandidaati, kes ütles intervjuus Leedu ajakirjanikule, et Eesti, Läti ja Leedu peavad oma suhtumist Venemaasse muutma: «Balti riigid on viimasel ajal teada andnud, et nad ei saa edasi liikuda, kui neil on Venemaa-sugune naaber. Me saame neid aidata. Neile sobiksid naabriks Aafrika riigid. Me paigutame Balti riikide elanikud ümber Aafrikasse.»

Muidugi oli lugu väljamõeldis. Leedu ajakirjanik, kelle nime loos kasutati, polnud kunagi Trumpiga intervjuud teinud. Jättes kõrvale põhjused, miks mõned mõistlikud meediakanalid uudise avaldasid (peamine põhjus oli ilmselt, et tegu oli «usutava valega» – Trump oleks võinud midagi sarnast tõepoolest öelda), on hoopis huvitavam püüda leida põhjusi, miks selline uudis välja mõeldi. Paistab, et oluline on siin «intervjuu» sissejuhatus: «Eesti, Läti ja Leedu peavad oma suhtumist Venemaasse muutma», ja see sõnum ei olnud suunatud Balti riikidele, vaid pigem rahvusvahelisele meediale.

Viimase kuu aja jooksul on Balti riikide, NATO ja Venemaa suhe olnud Venemaa kontrollitud meedias oluliselt rohkem kajastatud kui varem. Mulle näib, et murdepunktiks oli veebruari esimene nädal, kui neli sündmust kokku langesid: NATO avaldas oma iga-aastase raporti, BBC2 näitas filmi «Kolmas maailmasõda. Sõjakabinetis», kus tegeletakse küsimusega, kuidas reageeriksid NATO riigid, kui Venemaa otsustaks rünnata Balti riike, Ühendriikide mõttekoda RAND Corporation avaldas raporti «Heidutuse tugevdamine NATO idatiival», kus leiti, et NATO-l ei ole piisavat võimekust Venemaa rünnaku korral kiiresti reageerida, ja USA kaitseminister Ashton Carter teatas plaanist suurendada oluliselt sõjalist kohalolekut Euroopas.

Kommentaarid (41)
Copy
Tagasi üles