Austria poliitik sattus skandaali, kuna nimetas põgenikke neandertallasteks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neandertallaste rekonstruktsioon
Neandertallaste rekonstruktsioon Foto: Scanpuix

Austria opositsioon nõuab parempoolse euroskeptilise poliitiku tagasiastumist, kuna ta nimetas asüülitaotlejatest põgenikke neandertallasteks.

Team Stronach partei juht ja rahvasaadik Robert Lugar kasutas põgenike kohta sõna «neandertallane» kui esines Austria parlamendis aüülitaotlejaid käsitleva kõnega, edastab The Local.

«Põgenikud, kes saabuvad Austriasse, on oma suhtumiselt ja maailmanägemuselt nagu neandertallased, kes tänu jumalale on enamikus paikades välja surnud,» lausus poliitik.

Austria Roheliste Partei  ja liberaalsed opositsiooniparteid reageerisid sellele seisukohavõtule kohe öeldes, et tegemist on solvava, rassistliku ja ebahumaanse seisukohaga.

Team Stronach partei asutas Austria-Kanada ärimees Frank Stronach, kelle järgi partei nime sai.

Robert Lugari seisukoht pani Austria parlamendi kihama ja spiiker Norbert Hofer pidi sekkuma, et ei tekiks kaklus.

Lugar nõudis juba enne skandaalset avaldust, et kõik üle 14-aastased meessoost asüülitaotlejad peavad tegema DNA-testi, et vajadusel saaks selle järgi hiljem leida, kas nad võivad olla seksuaalkurjategijad.

Lugari arvates ei ole see diskrimineerimine, kuna asüülitaotlejad peavad andma niikuinii sõrmejäljed, mis teeb sama välja. Ta lisas, et DNA andmine võib põgenikele anda signaali, et seksuaalrünnakute korral nad tabatakse.

Nimetatud poliitik on pikka aega olnud kriitiline Austria liiga liberaalse sisserännupoliitika suhtes ning  tema arvates on valitsus tekitanud permanentse kaose, mis mõjutab iga austerlast.

Wikipedia: neandertallane ehk neandertali inimene (Homo neanderthalensis) on inimliik, mis kujunes oletatavalt Homo erectusest (püstine inimene). 150 000 – 40 000 aastat tagasi eksisteerinud neandertallased olid nüüdisinimestest jässakamad ja massiivsemad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles