Euroopa annab vanurid robotite hoolde

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana mees ja robot.
Vana mees ja robot. Foto: robosoft

Pisa linna pensionär Maurizio Feraboli sirutab välja sõrme ning tipib tahvelarvutisse, mis täna toidupoest tarvis. Ja juba ruttabki ratastel robot kodu lähedale kauplusse kraami hankima.

Sealsamas kõrval elab Wanda Mascitelli. Parasjagu jagab ta robotitele korraldusi prügiämbrid välja tänavale viia ja konteinerisse tühjaks kallata.

Ühele robotitest meenub perenaist hoiatada, et kodus valitseb gaasilekke oht. Veidi hiljem toob toosama teenija vanadaamile klaasi vett ja purgikese vitamiinidega.

Lugesite Bloomberg Businessi poolt kirjeldatud stseene videost, mis propageerib Euroopa teadusprojekti Robot-Era. Äsja sai Robot-Era ühele poole maailma suurima päriselus läbiviidud katsetusega vanainimeste ja robotite koostöö vallas.

Euroopa Komisjonilt 5,6 miljoni eurose toetuse saanud projektis testisid roboteid nelja aasta jooksul 160 vanurit Itaalias ja Rootsis. Omalt poolt panid 2,2 miljonit eurot mängu partnerid nagu Itaalia tootja Robotech ja Apple’i tarnija STMicroelectronics.

Nüüd on Robot-Era juht Filipo Cavallo ja tema Scuola Superiore Sant'Anna kaasprofessorid pannud püsti firma Co-Robotics, et tehnoloogia kommertsialiseerida. Robotid peaksid minema müüki juba tuleval aastal.

Euroopa robootika tuleviku huvides investeerib Euroopa Komisjon vanurite abistamiseks mõeldud tehnoloogiasse kümneid miljoneid eurosid aastas. Projektid ei pruugi olla niivõrd sensatsioonilised nagu Toshiba andriod ChihiraAico – kes meenutab jaapanlannat – kuid tulemused on «samal tasemel või veelgi kaugemale arenenud,» kinnitas endine EuRoboticsi peadirektor Uwe Haas. EuRobotics teeb Brüsselis robotilobi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles