Sotside ja EKRE toetus võrdsustus märtsis (17)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EKRE esimees Mart Helme.
EKRE esimees Mart Helme. Foto: Raigo Pajula

TNS Emori andmetel võrdsustus märtsis valitsuskoalitsiooni kuuluva Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) ja opositsioonilise Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) toetus.

Kui homme toimuksid riigikogu valimised, siis toetaks nii SDEd kui EKRE-t võrdselt 14 protsenti küsitletutest, selgub uuringufirma TNS Emor BNSi tellimusel läbi viidud erakondade toetuse uuringust.

Kõige populaarsem partei oli märtsis 25 protsendiga riigikogu suurim opositsioonipartei Keskerakond, koalitsiooni juhtivat Reformierakonda toetas 23, opositsiooni kuuluvat Vabaerakonda 15 ning valitsusliitu kuuluvat Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuus protsenti küsitletutest.

Keskerakonna toetus on kasvanud võrreldes veebruariga kolm ning Reformierakonna ja EKRE toetus ühe protsendipunkti. IRLi toetus võrreldes veebruariga ei muutunud, Vabaerakond kaotas toetust ühe ja SDE kahe protsendipunkti võrra.

Valitsuskoalitsiooni toetus on võrreldes veebruariga langenud ühe protsendipunkti võrra 43 protsendile.

TNS Emori uuringujuht Aivar Voog ütles küsitlustulemusi kommenteerides, et Vabaerakonna 15 protsendi kanti ulatuv toetus ning IRLi langemine valimiskünnise lähedale on Vabaerakonnale väga hea uudis, sest kui homme toimuksid riigikogu valimised, siis oleks ilma Vabaerakonnata valitsuse moodustamine väga keeruline.

Voogi sõnul on Vabaerakonda toetama asunud senised liberaalsema maailmavaatega IRLi toetajad ning EKRE-t need, kelle jaoks IRL ei ole piisavalt selgelt parempoolne. Oma osa IRLi toetuse kukkumises on Voogi sõnul ka sellel, et IRL ei ole oma põhimõtetes olnud järjekindel. «Kord räägitakse majandusest, siis rahvuslusest, siis madalapalgaliste toetamisest, see sõnumite ebaselgus on nähtavasti nõrgestanud nende positsiooni,» nentis Voog.

EKRE tõusule on Voogi sõnul aidanud kaasa nende seisukohtade selgus. «Nad on järjekindlalt ühte joont ajanud ja nad on ajanud valitsuskriitilist joont,» sõnas Voog. «Kooseluseaduse vastu nad võitlesid juba 2014, aga see ei avaldunud kuidagi nende reitingus, nii et seda teemat ei saa pidada oluliseks,» lisas ta.

Parlamendivälistest parteidest toetas märtsis erakonda Eestimaa Rohelised kaks ja Eesti Iseseisvusparteid üks protsent küsitletuist.

Oma eelistust ei osanud märtsis öelda 20 protsenti küsitletutest.

Kokku küsitles TNS Emor 9.–16. märtsini vastajate kodudes ja veebis 1204 valimisealist inimest vanuses 18–74 aastat.

Kommentaarid (17)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles