Talvik: Reformierakond püüab EKRE tõusu likvideerima hakata (22)

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Artur Talvik.
Artur Talvik. Foto: Tiina Kõrtsini/Õhtuleht

Riigikogu Vabaerakonna fraktsiooni liikme Artur Talviku arvates on võtnud valitsuskoalitsiooni kuuluv Reformierakond endale sihiks rahva seas kasvavat populaarsust nautiva opositsioonilise Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) toetuse vähendamise.

Talvik ütles TNS Emori küsitlustulemusi kommenteerides, et viimasel ajal on ka peaministripartei võtnud jõuliselt sõna pagulasteemal, mida EKRE on kasutanud ära oma toetuse suurendamiseks. Ta märkis, et lisaks on oravapartei asunud uuesti rääkima Vene-ohust. «Teades, kui osavad need Reformi tüübid on, siis sellist tõusu EKRE-l väga kauaks ei jätku. Reformierakond püüab nende tõusu likvideerima hakata,» leidis Talvik.

Märkimisväärselt toetust kaotanud Isamaa ja Res Publica Liidul (IRL) on Talviku hinnangul jäänud veel viimased hingetõmbed. «Neil on teatud energia kaduma läinud. Isegi nende katsed - Isamaa 2.0  ja Reinsalu sõnavõtud - ei ole ühiskonnas saavutanud tagasisidet. Need on olnud tühjad. Ma arvan, et mingi osa neist liitub Reformierakonnaga ja allesjäänud osa laguneb siis laiali,» pakkus Vabaerakonna fraktsiooni kuuluv riigikogulane.

Talviku sõnul on tema jaoks kõige huvitavam, kuidas saab sisetülides vaevlev Keskerakond olla jätkuvalt populaarseim partei Eestis. «Vot see on üks fenomen, mida peaks tõsiselt analüüsima!»

«Kuulsin väidet, et nad on sellepärast heas positsioonis, sest neil on demokraatlik erakond. Pean seda naeruväärseks,» ütles Talvik. Tema hinnangul on Savisaare juhitud partei ikka veel populaarne seepärast, et mitte ükski nimekatest keskerakondlastest ei ole veel parteist lahkunud. «Samas peab lähiajal hakkama jälgima sündmusi. Näiteks, kuidas kulgevad Keskerakonna fraktsiooni valimised? Kas Jüri Ratas lahkub olümpiakomiteesse? Kui inimesed hakkavad tõesti sealt ära tulema, siis hakkab kindlasti ka pilt murenema.»

Rääkides Vabaerakonna reitingust, mis on kahanenud 16 protsendilt 15-le, ütles Talvik, et erakonna toetus on pikka aega olnud stabiilselt 15 protsendipunkti ümber. «See on väga positiivne, aga see ei tähenda veel seda, et peaksime nüüd laisaks minema,» rõhutas ta.

TNS Emori andmetel oli märtsis 25 protsendiga populaarseim erakond Keskerakond, millele järgnesid Reformierakond 23-, Vabaerakond 15-, SDE ja EKRE mõlemad 14- ning IRL kuueprotsendilise toetusega. Veebruariga võrreldes kasvas Keskerakonna toetus kolm ning Reformierakonna ja EKRE toetus ühe protsendipunkti, Vabaerakond kaotas toetust ühe ja SDE kaks protsendipunkti. Oma eelistust ei osanud märtsis öelda 20 protsenti küsitletutest.

Uuringufirma küsitles 9.–16. märtsini vastajate kodudes ja veebis 1204 valimisealist inimest vanuses 18–74 aastat.

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles