Troonide mäng Stalinworldi varjus

Vaidas Saldžiūnas
, Vilnius, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ričardas Malinauskas.
Ričardas Malinauskas. Foto: 15min.lt

Seda võiks nimetada ka kahe mere seaduseks. Nagu Godwini seaduse puhul, kus sõltumata teemast võrdleb keegi kedagi piisavalt pika diskussiooni ajal natside või Hitleriga, juhtub midagi sarnast ka leedulastega, kui nad räägivad ajaloost. Peaaegu võimatu on siis mitte mainida Leedut, mis ulatus merest mereni.

Leedulased on oma suurvürstiriigi üle uhked. Kuigi see on ammune minevik, püsib keskaegne feodaalmudel endiselt, eriti väljaspool Vilniust. Kui minevikus kaasnesid võimumängudega noa selga löömised, reetmised ja liitude sõlmimised, siis sama toimub ka tänapäeva Leedus.

Väite, et Leedus on võimul sotsiaaldemokraadist peaministri juhitud vasakpoolne võimuliit, saab kergesti kahtluse alla seada. Viimaste valitsust puudutavate skandaalide valguses võib öelda, et troonide mäng ei toimu Leedus mitte Vilniuses, vaid 130 kilomeetrit lõunas Valgevene ja Poola piiri lähedal. Erinevalt George R. R. Martini Seitsme Kuningriigi maailmast pole see väljamõeldud paik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles