Ivar Põllu on Pärnus tagasi

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas lavastaja ja dramaturg Ivar Põllu sobiks Kuldse Trio kolmandaks liikmeks? Muidugi sobiks.
Kas lavastaja ja dramaturg Ivar Põllu sobiks Kuldse Trio kolmandaks liikmeks? Muidugi sobiks. Foto: Mailiis Ollino

Neljapäeval, 24. märtsil kell 19 esietendub Endla suures saalis Mati Undi samanimelise romaani põhjal mänguline draama „Öös on asju“, mille on dramatiseerinud ning lavale seadnud Ivar Põllu, kelle jaoks on see esimene kord Endlas lavastada. Kunagise Endla dramaturgi, praeguse Tartu Uue Teatri kunstilise juhile Ivar Põllu kutsus Endlasse just Unti lavastama Endla teatri loominguline juht Ingomar Vihmar.

Kui Undi kollaažromaan „Öös on asju“ 1990. aastal ilmus, elektriseeris see kogu eesti kirjandusvälja. Teosele heideti ette nii ülimat keerulisust kui liigset lihtsust, räägiti modernismist, postmodernismist ja selle ületamisest, iroonilisusest ja filosoofilisusest jne. Arutleti, vaieldi, püstitati teooriaid. Millest romaan räägib, selles kokkuleppele ei jõutudki. Ühes olid ja on lugejad siiski üksmeelel – kuigi segane, on tegu väga huvitava teosega.

Ivar Põllu ise ütleb, et romaan on teatris lavale toomiseks väga mõnus materjal ning imestab, miks Undi keskeakriisi romaane on üldse nii vähe teatris lavastatud. „Romaanis „Öös on asju“ ei ole ühte väga raudset lugu, mida tuleb kindlasti lavastada, vaid see on suhteliselt segipaisatud. Kui me hakkasime seda näitlejatega lahti võtma, siis selgus, et mõned asjad on ka meelega segi aetud.  Tegelikult on kõik päris lihtne ja loogiline,“ lisab Põllu.

„Öös on asju“. Autor Mati Unt, lavastaja, kunstnik ja muusikaline kujundaja Ivar Põllu (Tartu Uus Teater), valguskunstnik Ivar Piterskihh (Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia üliõpilane), videokunstnik Argo Valdmaa, laval Ireen Kennik, Fatme Helge Leevald, Priit Loog, Lauri Mäesepp, Sander Rebane, Tambet Seling ja Indrek Taalmaa.

Ivar Põllu lavastus "Öös on asju". Foto: Gabriela Liivamägi 
Ivar Põllu lavastus "Öös on asju". Foto: Gabriela Liivamägi Foto: Gabriela Liivamägi
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles