Simson jätkab erakonna juhatuse kiuste keskfraktsiooni juhtimist (30)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Opositsioonilise Keskerakonna fraktsioon astus täna vastu erakonna juhatuse eilsele otsusele ning valis saadikurühma esimeheks tagasi Kadri Simsoni.

2009. aastast fraktsiooni juhtinud Simson valiti fraktsiooni esimeheks tagasi häältega 14 : 12. Fraktsiooni aseesimeestena jätkavad Valeri Korb ja Mailis Reps.

Esimesena fraktsiooni ruumidest väljunud Heimar Lenk oli koosolekust ilmselgelt häiritud. Ta teatas, et toimunu oli kohutavalt ebademokraatlik. «See on kohutav, kuidas Kadri Simson peab koosolekuid. Ta muutis viis minutit enne valimisi valimiseeskirju, pannes sinna kirja, et teda valitakse täna kolmeks aastaks. Me oleme eluaeg, kümme aastat järjest valinud üheks aastaks fraktsiooni esimeest.»

Eile õhtul tegi Keskerakonna juhatus otsuse, mille järgi pidanuks fraktsiooni juhtimise üle võtma Edgar Savisaare soosik, partei aseesimees Jaanus Karilaid. 27-liikmelise fraktsiooni aseesimeestena nägi juhatus Olga Ivanovat ja Viktor Vassiljevit.

Kadri Simson koos oma toetajatega fraktsioonist. Foto:
Kadri Simson koos oma toetajatega fraktsioonist. Foto: Foto: Kadri Simson / Facebook

Simson kommenteeris juhivalimiste tulemusi Savisaare kongressi järel öeldud sõnadega, et ka ühehääleline võit on võit. «Nagu mina aktsepteerin seda, et Savisaar sai napi võidu kongressil, eeldan ka, et fraktsiooni 27 liikmega ei teki probleeme töörahu osas,» ütles ta.

Ettepanekut muuta valimiseeskirja põhjendas Simson sellega, et ülejäänud riigikogu fraktsioonid iga aasta oma esimeest ei vali. See ettepanek aga üleüldist konsensust ei leidnud, mistõttu valib keskfraktsioon esimehe ikka igal aastal.

Simsoni sõnul osales tänasel fraktsiooni koosolekul väga sõnakas peasekretär Priit Toobal, kuid vastavalt Eesti vabariigi seadustele ei vali fraktsiooni juhtkonda mitte erakonna peasekretär, vaid riigikogu liikmed.

Savisaar tema sõnul koosolekule ei jõudnud, ehkki tegi mitmete fraktsiooni liikmetega veel eile õhtul «tööd», mõnele midagi lubades ja teist ähvardades. Selle käigus pidi ta Simsoni hinnangul ka aru saama, et fraktsioon toetab senise juhtkonna jätkamist. «Mina kohtusin Savisaarega eile, ta ei lubanud mulle midagi, ta ei heitnud mulle midagi muud ette, kui ainult kongressil kandideerimist,» ütles ta.

Simson lisas, et pärast juhivalimisi jätkab fraktsioon oma igapäevast tööd. «Meil jätkub raske argine tööpäev. Ega opositsioonifraktsiooni juhtimine ei ole mingi pidupäev,» lausus Simson naeratades.

Karilaid ütles juhivalimiste järel ajakirjanikele, et Simson võitis napilt, aga kindlalt. «Põhjuseid võib olla palju, võib-olla kongressi järelmid annavad veel tunda. Erakonna orgaaniliseks tervikuks tegemine võtab veel aega,» lausus ta.

Karilaid kinkis enda sõnul Simsonile võidu puhul Annekese šokolaadi.

Karilaiu sõnul on erakonnas tekkinud uus situatsioon, sest siiani on fraktsioon alati erakonna juhatuse seisukohtadega arvestanud. «See on uus olukord ka Keskerakonna jaoks. Kuidas Keskerakond sellega kohaneb, näitavad lähinädalad,» ütles ta.

Ta märkis, et nüüd tuleb jätkata tööd, ja avaldas lootust, et fraktsioon suudab seda teha ühtse löögirusikana.

Kaebavad halduskohtusse

Keskerakonna peasekretär Priit Toobal teatas pressiteate vahendusel, et Jaanus Karilaiu toetajad kaaluvad halduskohtusse pöördumist.

Toobali sõnul muudeti tänase riigikogu keskfraktsiooni koosoleku alguses viimasel hetkel jõuga fraktsiooni kodukorda. Tehtud muudatused lähevad tema arvates vastuollu Keskerakonna põhikirjaga.

«Viis minutit enne fraktsiooni juhtkonna valimisi püüda muuta kodukorda ei ole lubatud, sest fraktsiooni kodukorra muutmise peab kinnitama erakonna juhatus,» leidis Toobal.

Keskfraktsiooni aseesimeheks kandideerinud Olga Ivanova rääkis samuti võimalusest tulemused kohtusse kaevata, Jaanus Karilaid ei olnud sellele veel mõelnud. «Ma arvan, et see tulemus on õigustühine täna,» lausus Ivanova.

Kommentaarid (30)
Copy
Tagasi üles