Eesti kohus vajab uusi kohtunikke, kuid konkursid luhtuvad

Postimees
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikohtu esimees Priit Pikamäe
Riigikohtu esimees Priit Pikamäe Foto: Margus Ansu

Lähiaastatel jääb Eestis ligikaudu neljandik kohtunikest pensionile, kuid konkursid luhtuvad, kuna osalejaid on vähe.

Uute kohtunike leidmiseks hakkab valitsus homme arutama esimesel juulil jõustuma plaanitud seaduseelnõu, mis teeks kohtunikuametisse kandideerimise paindlikumaks. Kohtunike leidmine on juba praegu keeruline. Näiteks aastatel 2010 kuni 2014 suudeti konkursside kaudu täita vaid 59 protsenti puudu olevatest kohtunikekohtadest, vahendas ERRi uudisteportaal «Aktuaalset kaamerat».

Riigikohtu esimehe Priit Pikamäe sõnul on üks põhjustest selles, et eri õiguselukutsete esindajate võimalused töökohta vahetada on keerulised.  Uue seaduse järgi ei peaks varem näiteks prokurörina töötanud inimene kohtunikuks kandideerimisel kohtunikueksamit sooritama, sest uus süsteem tunnustataks edaspidi ka advokatuuri, prokuratuuri ja notariaadi eksameid. Kohtuniku ametioskuste õpetamine toimuks lühikese perioodi jooksul pärast ametisse asumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles