Netis soetatud kodumasin võib olla tõeline energiaröövel (2)

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aina enam inimesi ostab kodumasinaid veebipoodidest.
Aina enam inimesi ostab kodumasinaid veebipoodidest. Foto: SCANPIX

Ostes veebipoest kodumasina võib kergesti petta saada, sest enamusel neist puuduvad kas energiamärgised üldse või on need eksitavad.

Euroliidus kehtivate reeglite järgi peab energiamärgis olema sellistel seadmetel nagu nõudepesumasinad, ahjud ja külmikud ja see peab olema veebipoes sama nähtaval kohal kui tavakaupluses, kirjutab Guardian.

11 Euroopa riigis läbiviidud uuringust selgus, et viiendikul veebis müügil olnud kaupadest puudus see märgis üldse, ühel protsendil oli see vale ja 35 protsendil see kas aegunud või mitte nähtaval kohal.

Uuringu koostaja Alun Jonesi sõnul võiks energiamärgis aidata majapidamisel säästa elektriarvelt aastas 465 eurot, aga kuna aina enam ostetakse kaupu veebipoodidest, kus kaupadel on puudulik energiamärgis, siis jäädakse sellest säästust ilma.

Suurbritannias ostab kolmandik inimesi majapidamisseadmeid veebipoodidest. Samas oli ainult neljandik veebipoodides müüdud kodumasinatest korrektse energiamärgisega, pooltel puudus see üldse. Kui briti veinipoodides   märgistusega probleeme ei ole, olgu need siis reaalsed poed või veebikaubamajad, siis ainult 18 protsenti nõudepesumasinatest, 20 protsenti pesumasinatest ja 32 protsenti teleritest olid õigesti märgistatud.

Market Watchi raport hõlmas 150 000 toodet 151 kaupluses ja 118 veebipoes. Energiamärgistel on praegu kasutusel A+, A++ ja A+++ tähised, mis tekitavad ostjates segadust. Euroliit plaanib lähiajal võtta taas kasutusele A-G märgised, sest tavatarbijatel on raske aru saada, mida tähendavad plussmärgid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles