USA kaitseminister kinnitas ISi tähtsuselt teise juhi hukkumist (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abd ar-Rahman Mustafa al-Qaduli.
Abd ar-Rahman Mustafa al-Qaduli. Foto: SCANPIX

USA kaitseminister Ashton Carter kinnitas reedel meedia teadet, et äärmusrühmituse Islamiriik (IS) tähtsuselt teine juht hukkus Ühendriikide õhulöögis.

Abd ar-Rahman Mustafa al-Qaduli ehk Haji Imam sai surma sel nädalal. Carter ei täpsustanud, kas ta hukkus droonilöögis või mehitatud sõjalennuki õhurünnakus ega avaldanud, kas IS-i kõrge juht sai surma Iraagis või Süürias. Ta andis vaid mõista, et mis tahes sõjaline aktsioon Iraagis oleks teoks saanud Bagdadi heakskiidul.

«ISIL-i selle juhi kõrvaldamine pärsib nende võimekust sooritada operatsioone sees- ja väljaspool Iraaki ja Süüriat,» lausus Carter pressikonverentsil, kasutades IS-i varasemat nimekuju Iraagi ja Levandi Islamiriik.

«Me kõrvaldame süstemaatiliselt ISIL-i juhtkonda,» sõnas kaitseminister, viidates muuhulgas IS-i sisulise kaitseministri Omar al-Shishani tapmisele Süürias varem sel kuul.

Carter nimetas Qadulit Haji Imamiks ja lisas omalt poolt, et hukkunu oli rühmituse rahandusminister.

USA justiitsministeerium oli pakkunud kuni 7 miljonit dollarit informatsiooni eest, mis viiks Qaduli tabamiseni.

Carteri sõnul on initsiatiiv IS-i ja USA juhitava koalitsiooni vahelises sõjas viimase käes. «Me laiendame ISIL-i vastu sooritatavate rünnakute kaalu ja olemust.» 

«Mõne kuu eest kui ma ütlesin, et me võtame sihikule ISIL-i finantstaristu, alustasime laopaikadest, nüüd oleme kõrvaldanud nende rahandusjuhi, kahjustades nende võimet värvata uusi liikmeid ja neile palka maksta,» lausus ta.

Carteri sõnul ei ole tal andmeid Qaduli sidemetest Pariisi ja Brüsseli terrorirünnakutega, ent USA jätkab sellest hoolimata IS-i kõrgete liidrite kõrvaldamist. «Meie sõjalise kampaania plaan on eelkõige ISIL-i kasvaja keskme purustamine Iraagis ja Süürias, keskendudes võimukeskustele Raqqas ja Mosulis.

USA staabiülemate ühendkomitee juht Joseph Dunford ütles, et ehkki tema hinnangul on sõjaline initsiatiiv koalitsiooni käes, on vara öelda, et IS-i selgroog on murtud või võitlus hakkab lõppema. «ISIL ei ole suutnud viimasel paaril kuul uusi alasid hõivata, ent see ei ole takistanud neil korraldamast terrorirünnakuid või mittekonventsionaalseid operatsioone.» 

Pentagoni hinnangul on IS kaotanud umbes 40 protsenti territooriumist, mis oli rühmituse kontrolli all selle edu kõrghetkel 2014. aastal.

Suurbritannia tervitas Qaduli tapmist. «Haji Imami surm on järjekordne samm lähemale Daeshi alistamisele. Koalitsiooni edu saab jätku,» säutsus välisminister Philip Hammond Twitteris.

Iraagi julgeolekuallikate sõnul sündis Qaduli Mosulis, mis on hetkel suurim IS-i kontrolli all olev linn Iraagis. 1990. aastate lõpul tegutses ta Afganistanis. 2004. aastal ühines Qaduli terrorivõrgustikuga Al-Qaeda ja temast sai võrgustiku Iraagi haru kardetud juhi Abu Musab al-Zarqawi asetäitja. Al-Zarqawi tapeti 2006. aastal USA droonirünnakus.

Qaduli tabati ja vangistati, ent ta ühines vabanemise järel 2012. aastal IS-iga Süürias.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles