Iiri liikumisel õnnestus saavutada ajaloolise tänava säilimine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanuaris Moore tänava säilitamise nimel korraldatud meeleavaldus.
Jaanuaris Moore tänava säilitamise nimel korraldatud meeleavaldus. Foto: Reuters/ScanPix

Homme ajaloolise lihavõtteülestõusu sajandat aastapäeva tähistaval Iirimaal loodab peatset võitu toona Briti ülemvõimu vastu astunud inimeste järeltulijate liikumine, kelle arvates ei tohiks Dublini Moore’i tänaval, kus mässulised 1916. aastal alla andsid, uuendusi teha.

Praegust Moore’i tänavat palistavad turuletid ja punaste telliskivifassaadide poesildid olid 1916. aastal tunnistajaks, kuidas iirlased osutasid nende poole pööratud Briti kuulipildujatele vastupanu. Hukkus kaheksa mässulist ja 11 tsiviilisikut.

1916. aasta mässuliste järeltulijate vastasteks on selles võitluses olnud kinnisvaraarendaja Chartered Land ja Iiri valitsus. Viimase arvates võinuks kinnisvaraarendaja suurema osa tänavast ja selle kõrvaltänavate senistest hoonetest lammutada. Alles jäänuks neli maja, mille valitsus ära ostis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles