Aktivistid lennutasid Põhja-Koreasse kümneid tuhandeid lendlehti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un'i vastaste lendlehtede aktsioon 2013. aastal.
Kim Jong-un'i vastaste lendlehtede aktsioon 2013. aastal. Foto: SCANPIX/REUTERS

Lõuna-Korea aktivistid lennutasid täna üle piiri Põhja-Koreasse kümneid tuhandeid Pyongyangi-vastaseid lendlehti.

Konservatiivsed aktivistid, nende seas paljud riigist põgenenud põhjakorealased, kasutasid gaasiga täidetud õhupalle 100 000 Põhja-Korea riigijuhti Kim Jong-uni kritiseeriva lendlehe lennutamiseks üle kahe riigi militariseeritud piiritsooni.

Lendlehed sisaldasid muuhulgas hüüdlauseid, nagu «Andke halastamatu tulelöök tuumamaniakile Kim Jong-unile» ja «Me tahame Kim Jong-uni pead.»

Laupäeval lennutas sama ühendus Võitlejad vaba Põhja-Korea eest üle piiri 50 000 lendlehte, tähistades kuue aasta möödumist Lõuna-Korea sõjalaeva Cheonan uputamisest.

Soul süüdistas sõjalaeva põhjalaskmises Põhja-Korea allveelaeva, Pyongyang on oma süüd eitanud.

«Me kavatseme järgmise kolme kuu jooksul üle piiri lennutada 10 miljonit lendlehte, mõistes hukka Põhja hiljutise tuumakatsetuse ja kutsudes Põhja loobuma tuumaprogrammist,» teatas ühendus oma veebilehel.

Lendlehtede üle piiri toimetamine on Pyongyangile juba kaua pinnuks silmas olnud. Riik on ähvardanud aktiviste sõjaliste vastusammudega. 2014. aasta oktoobris üritasid Põhja-Korea piirivalvurid mõnesid õhupalle alla tulistada, järgnes piiriülene tulevahetus.

Korea poolsaarel on pinged haripunktis pärast Põhja-Korea 6. jaanuari tuumakatsetust ja mitmeid seejärel korraldatud raketikatsetusi. 7. veebruaril katsetas kommunistlik riik kaugmaaraketti, mida peetakse varjatud ballistilise raketi katsetuseks. Lisaks pingestavad olukorda poolsaarel märtsi algul alanud Lõuna- Korea ja USA iga-aastased sõjaväeõppused, mis on tänavu ajaloo suurimad. Pyongyang peab õppusi sissetungiharjutuseks.

Eelmisel nädala ähvardas Põhja-Korea rünnata Lõuna-Korea presidendipaleed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles