Kuulsa vanema kuldsed ahelad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kelly, Ozzy, Sharon ja Jack Osbourne.
Kelly, Ozzy, Sharon ja Jack Osbourne. Foto: SCANPIX

«Need, kes kuulsust on tundnud ja kuulsust on näinud, sellest vaid vabaks nad soovivad,» kõlavad Jaak Joala kuulsad laulusõnad. Kui esmapilgul võib elu kuulsate vanematega tunduda kui lust ja lillepidu, siis staaride võsukeste mitmeid traagilisi juhtumeid vaadates jääb mulje, et pigem võibki kuulsuse taak olla tõeline needus, nagu ütleb laulusalm.

Paljude Hollywoodi tähtede ja tippmuusikute laste seas võib märgata korduvat mustrit – probleeme madala enesehinnangu, meelemürkide, depressiooni ja seadusega pahuksisse sattumisega. Sõltuvus on kuulsuste laste seas muutunud juba nii tavapäraseks, et ei pane tihtilugu kulmugi kergitama. Vanematest näidetest sobituvad siia skandaalse muusiku Ozzy Osbourne’i lapsed Kelly ja Jake, kes on uimastitega kimpus olnud ning mitmeid võõrutusravisid läbi teinud, aga ka näitleja Michael Douglase poeg Cameron, kes nüüd narkootikumidega kauplemise eest vangis istub.

Michael Douglas poeg Cameroniga. Foto: Scanpix
Michael Douglas poeg Cameroniga. Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

31-aastane muusik Kelly Osbourne rääkis hiljuti avameelselt, kui laastavalt mõjusid talle meedias ringelnud pealkirjad temast kui sõltlasest ja andetust paksukesest. Seetõttu soovinud ta sageli ärgata hommikul kellegi teise nahas. Viimasel ajal pigem teletööga seotud Kelly sõnul sai tal ühel päeval halvustavatest kommentaaridest nii kõrini, et ta otsustas nende asemel keskenduda ainult tõelisele endale ja oma plussidele. Samuti proovib ta vaigistada seda õlal istuvat «saatanat», kes talle inetuid solvanguid kõrva sosistab, sest keegi meist ei ole täiuslik. Kellyst aasta noorem vend Jake on samuti lõpuks oma eluga ree peale saanud ning jõuab meediasse endiste sigaduste asemel hoopis armastava pereisa ja abikaasana. Produtsendina töötav Jack kannatab aga tõsise kesknärvisüsteemi haiguse, hulgiskleroosi all, mistõttu on ta hakanud tegelema ulatusliku teavitustööga, aitamaks teisi sama diagnoosiga inimesi.

Michael Douglas poeg Cameroniga. Foto: Scanpix
Michael Douglas poeg Cameroniga. Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

Sõltuvusega on maadelnud ka mitmed nooremad staaride järeltulijad. Näiteks leiti laulja Jon Bon Jovi 22-aastane tütar Stephanie mõni aasta tagasi ühikatoast heroiini üledoosi tõttu teadvusetult. See oli muusikust isa sõnul tema elu kõige kohutavam hetk, kuna tal ei olnud tütre probleemidest toona aimugi. Bon Jovi ütles, et tänab iga päev jumalat, et see periood tema elus on nüüdseks läbi ning tütrega kõik korras.

Chester Hanks. Foto: Scanpix
Chester Hanks. Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

Näitleja Tom Hanksi 25-aastane räppmuusikust poeg Chester teatas samuti mullu sügisel, et tegeleb võõrutusraviga ning soovitab teistelgi samasugustel hädalistel kindlasti spetsialistidega ühendust võtta. 16. eluaastast saati sõltuvusega maadelnud mees peab probleemide peamiseks põhjuseks seda, et kuulsa isa varjus oli tal keeruline leida ja mõista oma tõelist annet.

KIMPUS KOLM ÕDE

Näitlejate Bruce Willise ja Demi Moore’i 22-aastane tütar Tallulah pole samuti pääsenud uimastite ja alkoholi needusest ning sellele järgnenud võõrutusravist. Tema probleemide peamiseks allikaks peetakse talle rängalt mõjunud vanemate lahutust õrnas eas ning suurt meediakära selle ümber. Ravile eelnesid kõva pidutsemine, kokaiin ja alaealisena alkoholi pruukimise tõttu arreteerimine. Tallulah on rääkinud, et ta oli 13-aastaselt kõmulehtede piltidest ja kriitikast väga häiritud, maadles madala enesehinnanguga ja näljutas end. Keskkooli ajal depressioon aina süvenes ning Tallulah soovis kõigist eemale hoida. Nüüdseks on naine endaga aga igati rahul ja leidnud oma tõelise kire, kirjutamise.

Tallulah’ vanema õe Rumeri sõnul viis liigne tähelepanu temagi enesekindluse nulli, kuna kuulsad vanemad ja meedia pidev tähelepanu olid ühele teismelisele liig mis liig. Tüdrukueas oli ta väga ebakindel ja mõtles pidevalt nii ilukirurgiale kui ka dieetidele. Nüüdseks on 27-aastasest Rumerist saanud näitlejanna ja USA tantsusaate tšempion ning ta suudab oma läbielamistest vabalt rääkida.

Bruce Willis, Demi Moore ja tütred Rumer, Tallulah ja Scout. Foto: Scanpix
Bruce Willis, Demi Moore ja tütred Rumer, Tallulah ja Scout. Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

Pere kolmas tütar Scout pole samuti skandaalidest pääsenud. Nii on ta politseile vahele jäänud avalikus kohas joomise ja vale isikutunnistusega. Paar aastat tagasi otsustas ta aga palja ülakehaga mööda New Yorgi tänavaid patseerida. Viimasel ajal näitlemise asemel pigem disainerina tegutsev 24-aastane Scout ei olnud selle aktsiooni ajal aga sugugi mõne meelemürgi võimuses, vaid võitles hoopis naiste õiguste eest. Nimelt ei olnud talle meeltmööda, et fotode jagamise portaal Instagram keelas levitada palja ülakehaga naiste, sealjuures ka imetavate emade fotosid.

MÄSS JACKSONITE KLANNIS

Sarnaselt paljude teiste kuulsuste võsukestega on näitlejate Johnny Deppi ja Vanessa Paradisi 16-aastane modellina tegutsev tütar Lily-Rose Melody tundnud meedia kurja keelt ja saanud hurjutada liigse kõhnuse pärast. Mitmete tuntud disaineritega koostööd teinud neiu on proovinud juba ka näitlemist ning räägib sellest suure õhinaga. Kuigi Lily-Rose paistab tähelepanuga kenasti toime tulevat, on temagi tunnistanud, et kogu selle meediakära juures on üsna keeruline olla üks tavapärane teismeline.

Lily-Rose Melody Depp. Foto: Scanpix
Lily-Rose Melody Depp. Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

Legendaarse Michael Jacksoni tütar Paris on oma 18 eluaasta jooksul olnud juba kimpus nii depressiooni, enesetapumõtete kui ka sõltuvusega. Mõni nädal tagasi üllatas aga endine pikajuukseline brünett kõiki silmapaistva turritava blondi poisipeaga ning vihastas sotsiaalmeedias paljusid fänne, öeldes, et tal on muudki teha kui nende küsimustele vastata. Samuti laadis ta internetti üles mõned videod oma laulmisest, andes mõista, et on pärinud isalt nii mõndagi.

Tüdrukut peetaksegi Jacksoni lastest kõige mässumeelsemaks, samas mõjus ka isa surm talle rängimalt. Parise vanemat venda Prince’i on samuti liigse pidutsemise pärast kritiseeritud. Jacksoni lastest noorim, 14-aastane Blanket, on seni olnud kõige rahumeelsem. Ainult isa pandud hüüdnime Blanket (tekk) ta väga ei salli, mistõttu nõuab, et teda kutsutaks pigem Bigiks.

Prince Michael Jackson II (Blanket), Paris Jackson ja Prince Jackson. Foto: Scanpix
Prince Michael Jackson II (Blanket), Paris Jackson ja Prince Jackson. Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

TULUS ÄRI BEEBIFOTODEGA

Üks suuremaid ebameeldivusi staaride laste jaoks on ilmselgelt liigne meedia tähelepanu. Eriti alatuna mõjub siinkohal aga kibe võitlus staaride beebifotode pärast. Nii on mitmed Ameerika kõmuajakirjad valmis välja käima miljoneid dollareid, et saaks teha kuulsatest põnnidest esimesed pildid. Väidetavalt teenisid Jennifer Lopez ja Marc Anthony oma kaksikute esimese foto eest vähemalt viis miljonit dollarit ning Angelina Jolie ja Brad Pitt samuti kaksikute eest lausa 14 miljonit dollarit. Kuigi Jolie-Pitti tandem lubas selle rahasumma annetada heategevuseks, on paljud pidanud laste piltidega äritsemist inetuks. Psühholoogide sõnul võib see tekitada lastes hiljem suuri küsimusi ja usaldamatust.

Mida vanemaks lapsed saavad, seda suurem huvi on avalikkusel ka nende riietuse vastu. Näiteks ristiti näitlejate Katie Holmesi ja Tom Cruise’i tütar Suri ja kuulsa Beckhami pere tütar Harper juba paariaastaselt stiiliikoonideks ning tuhanded vanemad üle kogu maailma tahtsid oma tütardele samasuguseid rõivaid. Nüüdseks on nelja-aastase Harperi välimust analüüsitud kõigis suurtes moeajakirjades ning talle on pühendatud isegi oma stiiliblogi.

Lisaks haiglaslikule huvile kannatavad staaride lapsed sageli aga hoopis selle kõige tähtsama ehk oma vanemate tähelepanu nappuse all. Muusikute pikad turneed ja õhtused kontserdid või näitlejate filmivõtted ei jäta sageli palju aega lastega tegelemiseks ning viivad koduelust vajaliku stabiilsuse. Pideva tuuritamise tõttu on emaliku tähelepanu puudumist ette heitnud Madonna 15-aastane poeg Rocco, kes parema meelega sooviks elada isa Guy Ritchie juures. Madonna 19-aastane modelliäris tegutsev tütar Lourdes on samuti kritiseerinud kodust ebastabiilsust. Selline hoolitsuse ja armastuse puudumine puurib USA psühhiaatri Carole Liebermani sõnul noorte hinge sügava augu, mida on hiljem mugav täita alkoholi või muu kahtlase kraamiga.

Rocco Ritchie. Foto: Scanpix
Rocco Ritchie. Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

Psühholoogide hinnangul võib staaride lastele karuteene osutada ka kogu neid ümbritsev luksus. Uhked kingid ja toretsev eluviis võib võtta lastelt tahtmise hiljem tööd teha ja vaeva näha ning panna neid kergemini ka narkootikume tarvitama. Rikaste perekondade probleemidest raamatu kirjutanud nõustaja Thayer Willise sõnul muudab suur rikkus lapsed laisaks, kaotab suured sihid silme eest ning tekitab tänamatust. Võib vaid hirmuga mõelda, mis saab praegustest piimajõgedes ja pudrumägedes mõnulevatest staaride lastest – näiteks Jennifer Lopezi tütrest, kes juba nelja-aastaselt 2400 dollarit maksnud Chaneli ridiküliga ringi jalutas, Katie Holmesi ja Tom Cruise’i tütrest Surist, kes viieselt 100 000-dollarilises mängumajas askeldas, või Beyonce’i tütrest, kes kaheaastasena mängis 80 000 dollarit maksva Barbie-nukuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles