Setod korraldasid Meremäel imede hommiku

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kukk lõpetas alles kiremist, kui Tallinnast ligi 300 kilomeetri kaugusele jääval Meremäel algas spektaakel: setod leelotasid, volikogu esimees kutsus politsei, vallavanemale avaldati umbusaldust ja valiti kohe seejärel uuesti ametisse.

Volikogu nüüdseks vist lagunenud kuueliikmelise koalitsiooni liikmed olid kõik hoolega läbi mõelnud – istungi alguskellaajaks määrati 8.30, mis on ühe valla või linna kohta erakordne. Ent siin tegid nad valearvestuse – istungi alguseks kogunes maja ette ja seejärel vallavalitsuse nõupidamiste ruumi ikkagi umbes 70 inimest ja ülivarajane algus üksnes paisutas meedia huvi vähem kui tuhande elanikuga vallas toimuva vastu.

Vallavanem Rein Järvelill (SDE) on endine riigikogu liige, keda tema pooldajate väitel toetab Meremäe valla ärksam osa. Päris kindlasti on tema selja taga valdav osa kohalikest seto aktivistidest. Nemad kogusid vallavanema toetuseks ligi 400 allkirja. Järvelill ei tee saladust sellest, et sooviks seto rahvastikuga kolmest-neljast vallast ühe Seto valla moodustamist. Haldusreform tuleb ju järgmisel aastal niikuinii.

Parteitu Arno Vares istus eile laua otsas Järvelille kõrval ja oli ilmselgelt närviline. Ta ei suutnud isegi Järvelille umbusaldamise vastu antud hääli puterdamata üle lugeda. Ülejäänud viie koalitsionääri pilkudest võis välja lugeda ehmatust ja ehk isegi pelgu rahvamassi ja kaamerate ees, mis neid piidlesid.

Vares on staažikas volikogu liige ja nüüd juba endine esimees, sest eilse istungi lõpuakordina astus ta kohalt tagasi. Ükskõik kui populaarne Järvelill ka poleks, jääb fakt siiski faktiks – viimastel valimistel sai tema valimisliit vaid kolm kohta, IRLi nimekiri kaks kohta ja Varese nimekiri kuus kohta ehk absoluutse enamuse. Sellest hoolimata jättis Varese koalitsioon Järvelille valimiste järel esialgu ametisse.

Setotamise vastu

Vares ja tema koalitsioonikaaslased pooldavad Võru maakonna valdadest ühe suure valla moodustamist, mis on aga vastukarva seto aktivistidele. Just haldusreform on paljuski eile Meremäel möllanud kirgede peapõhjus.

Varese valimisliidu Koduvald taga seisavad paljuski need setod, kel on villand setotamisest ehk seto asja liigsest rõhutamisest ja müümisest. Neile ei meeldi ka see, et Setomaale on kolinud sageli kõrgema haridustasemega entusiaste, kes üritavad olla suuremad setod kui pärissetod ise. Üksiti tegeleb setotamisega ka osa neist setodest, kes ei ela ise enam ammuilma sealkandis. Samal ajal pole keskealistele ja vanematele põlissetodele nende kunagi üsna halvustava kõlaga päritolu (setu) rõhutamine sugugi nii enesestmõistetav.

Niisiis sai koalitsiooni karikas väidetavalt täis, Järvelill ei tegevat piisavalt koostööd ja kaotas usalduse. Tekkis ka konkreetsem ajend: äsja alustas politsei vallavanema suhtes väärteomenetlust seoses toimingupiirangu rikkumisega. Vanem allkirjastas disainiteenuste lepinguid ja arveid firmaga Hurmart, mis kuulub tema elukaaslasele. Kokku maksis vald Hurmartile sel moel 4000 euro ringis.

Politsei Võrust

Istung ise kulges meeleolukalt – volikogu esimehe nimest inspiratsiooni saanud olid teinud hulga varese pead kujutavaid tahvlikesi, millele oli punane rist peale tõmmatud. Kui kella 9 paiku hommikul lõpuks umbusaldamiseni jõuti ja Järvelill tagandati ametist häältega kuus viie vastu, hakkas rahvas karjuma «Häbi! Häbi!» Järgnesid seto leelod, sekka Juhan Liivi luulele komponeeritud «Ta lendab mesipuu poole».

Vares alul ähvardas ja siis läkski õue politseid kutsuma. Paarikümne minuti pärast jõudis kohale kaks masinat mitme politseinikuga, kes tegid ainuõige otsuse – nõudsid, et inimesed istungit ei segaks, ent ei hakanud ka vaiksemaks jäänud rahvasummast kõlanud hõigete peale õli tulle valama ja inimesi välja viskama. Peagi saabus Võru politseijaoskonna juht Madis Soekarusk, kes luges veel kord sõnad peale.

Nüüd asuti valima vallavanemat. Koalitsioon esitas kandidaadiks endise riigikogulase ja Võru linnapea Jüri Kaveri (Reformierakond). Juba ainuüksi võrokese vallajuhiks toomine tekitab osa setodes paksu verd.

Kui aga volinik Viivika Kooser küsis, kuidas kavatseb Kaver Meremäe valda juhtima hakata, alustas mees vastust nii: «Elu on üldse keeruline. Nii nagu ma aru sain, ütlesite te kunagi noores põlves, et te mitte kunagi ei abiellu setoga. Tänaseks olete te suur patrioot.»

Tõsi on muidugi see, et Kooser on päritolult võroke, aga niimoodi, siin ja praegu...

Järgnesid uue vallajuhi valimised, mille käigus keegi Varese leerist nähtavasti murdus. Rein Järvelill ei jõudnud olla kahte tundigi vallajuhi kohalt tagandatud, kui ta valiti häältega kuus viie vastu vallavanemaks. Kuna hääletamine oli salajane, kinnitasid Vares ja veel üks koalitsiooni esindaja mulle pärast istungit, et nad ei tea, kes oli reetur.

Koalitsiooni esindajad ei hakanud isegi tegema nägu, et see päev polnud nende jaoks häbistav, saada kaamerate ees hurjutatud ja kirutud – mille nimel? Järvelill jätkab ametis.

Mille nimel?

Varese leeri mees Rein Nikitin tunnistas, et nemad pooldavad Võru suurvalda. «Osal neist seto aktivistidest pole setodega üldse mingist pistmist,» lausus ta. «Nad tahavad elada projektirahast ja ma ei pea seda õigeks. Meie taga olevad inimesed ei taha samuti seda ühist Setomaad – sellest tuleb üks mingisugune soolikas, kogu rahvas on ju käinud Võru poole.»

Nikitini sõnul on kõik koalitsiooni liikmed setod. «Meie jääme setodeks, aga ma ei pea õigeks seda, et kui inimene ei ole seto, siis peab siin kisama, et ta on seto – ta võib ju natuke olla, keegi ei keela, aga minu arvates peaks siis veidi tasemini rääkima,» lausus volinik. «Peaks mõtlema ka nende peale, kes on siin elanud, olnud ja seto asja ajanud.»

Nikitin tunnistas, et rahvakoosoleku eesmärk oligi Vares endast välja viia. «Ta on küllalt kehv kõnemees ja teda on lihtne paari vastiku küsimusega rivist välja viia,» tunnistas Nikitin. «Mis te mõtlete – meid on pressitud ja peedistatud kogu see eelmine vaikne nädal.»

Vares ise väitis, et volikogu revisjonikomisjon on juhtinud tähelepanu igasugu puudustele Järvelille tegevuses, aga ei täpsustanud, millistele. «Aga mis kaotajatel enam kommenteerida! Volikogu otsustas, et jätkatakse niimoodi, ja võitjate üle kohut ei mõisteta.»

Järvelille sõnul oli umbusalduse üks põhjus väärtuste konflikt. «Vallavanem ja vallavalitsus peaks tegelema nende pädevusse antud küsimustega ja volikogu enda pädevusse antud küsimustega,» selgitas ta. «Ei saa olla telefoniõigust või topeltjuhtimist. Valimisliidu Koduvald liikmeid ei rahulda vist see, et kui nemad eravestlustes ütlevad, et ma pean midagi tegema (näiteks mõne ametniku lahti laskma, aga ei tee seda), siis loevad nad seda volikogu otsuste mittetäitmiseks.»

Järvelille kinnitusel on väga erinevad ka koalitsiooni ja tema arusaamad haldusreformist. «Mulle öeldi ametisse nimetamisel, et Setomaa valda ei tohi kindlasti tulla ja ma ei tohiks sel teemal sõna võtta,» lausus ta.

Meremäe vallas tunnistab end küsitluste järgi setoks veidi üle poole elanikest. Nõukogude ühismajandite ajal rändas sisse palju inimesi mujalt. Paljud seto päritolu inimesed eelistavad end Järvelille sõnul pidada ka eestlaseks. «Juba minu vanemate põlvkond hakkas loobuma seto identiteedist,» selgitas Järvelill. «Nemad hakkasid rääkima või tundma, et setoks olemine on kuidagi alaväärne ja lapsed peaks kõnelema eesti keeles.» Praegu tunnistavad paljud setod Järvelille sõnul, et nad on küll setod, aga ei taha setotamist. Sama taustsüsteem lõi endise ja uue vallavanema hinnangul välja ka eilsel umbusaldamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles