El Salvador alustas sõda narkojõukude vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salvadori narkojõukude liikmed politsei valve all.
Salvadori narkojõukude liikmed politsei valve all. Foto: Reuters/ScanPix

Kesk-Ameerika riik El Salvador kuulutas seitsmes oma vanglas välja hädaolukorra ning kolis ümber 299 mõjukat jõuguliiget, nimetades toimuvat erakordseteks meetmeteks bandede aina suureneva mõjuvõimu vastu.

Justiitsminister Mauricio Ramirez Landaverde teatas, et kurjategijad viiakse pealinnast Sal Salvadorist 25 kilomeetrit lääne pool asuvasse vanglasse. Hädaolukorra raames suletakse kinnipeetavad täielikult omaette ning kaheks nädalaks keelatakse ka nende lähedaste külaskäigud.

«Nad paigutatakse kõrgema turvarežiimi alla, kus on tugevam kontroll selle üle, et lõppeks suhtlus vangla seest,» selgitas minister. «Need mehed identifitseeriti kui need, kes on enim seotud kriminaalsete gruppide juhtimise ja koordineerimisega väljaspool vanglaid.»

President Salvador Sanchez Ceren teatas varem sel kuul, et plaanib samme jõukude vägivalla ohjeldamiseks. Ühtlasi lükkas ta tagasi kurjategijate katsed asuda läbirääkimistele.

Valitsus sai videoläkituse maskides meestelt, kes väitsid end olevat riigi kolme mõjuvõimsaima kuritegeliku ühenduse esindajad. Nad ütlesid, et olid käskinud oma liikmetel lõpetada tapmine, oodates selle eest vastutasuks valitsuselt jõukude vastaste meetmete tühistamist.

Presidendi kõneisik Eugenio Chicas kommenteeris, et mõrvade arv on sestsaadik tõesti langenud – kuid et see on vaid jõukude moodus väljapressimiseks, ähvardades valitsuse mittenõustumisel taasalustada verevalamisega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles