Rändlustasude kaotamine kergitab mobiiliarvet (3)

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter

Elisa kliendid saavad maikuust alates helistada Euroopa Liidu riikides poole tunni jagu tasuta. Pakett kallineb veidi alla euro võrra ning see summa lisandub automaatselt Elisa lepinguliste klientide arvele.

Tuleval aastal ühtlustuvad Euroopa Liidu rändlustasud. Elisa lisab Euroopa Liidu üleselt kehtiva rändluslahenduse eraklientide kõnepakettidele juba selle aasta maikuust. Elisa klient saab võimaluse rääkida kõikides euroliidu riikides iga kuu pool tundi tasuta, kuid samas viib ühisturgu ühtlustav hinnapoliitika Elisa riigisiseste pakettide hinna suurenemiseni 0,96 võrra. Kuigi Elisa koduturu hinnad muutuvad, on ta hindade võrdluses jätkuvalt soodsaim operaator Eestis.

Euroopa parlament otsustas mullu oktoobris kaotada Euroopa Liidus mobiilside rändlustasud alates juunist 2017. Tegemist on osaga digitaalse ühisturu strateegiast, mille eesmärgiks on ühtlustada mobiilsideteenuste hinnad, vähendada liikmesriikide vahelist killustatust, suurendada Euroopa globaalset konkurentsivõimet ja luua uusi töökohti. Seega tekib tuleval aastal Euroopa Liidus ühtne telekomiteenuste turg ning kliendil avaneb võimalus koduturu paketiga rääkida terves Euroopa Liidus.

«Ühisturu eesseisvate muudatuste valguses loob Elisa oma kliendile võimaluse kodupaketiga välismaal igakuiselt tasuta rääkida juba selle aasta maikuu algusest. Iga meie klient saab oma pereliikmete ja tuttavatega ka Euroopas reisides julgelt kõneleda, kartmata suurt arvet,» ütles Elisa juhatuse esimees Sami Seppänen. Ta lisas, et enam ei pea Roomas, Riias või Helsingis olles mõtlema, kas tohib üldse kõne vastu võtta või välja helistada.

Sami Seppäneni sõnul koheldakse regulatsiooni tulemusel kõiki Elisa kliente võrdselt sõltumata nende asukohast Euroopa 31 riigis ning tingimused on kõigile ühtsed. «Esimesed 30 minutit sisse- või väljahelistamist Euroopa Liidu riikides on kliendile tasuta ning edasine kõneminut maksab 5 senti minut, mis omakorda on neli korda odavam tänaseni kehtinud hindadest,» selgitas ta Elisa poolt planeeritavaid muudatusi.

«Kuna tegemist on Euroopa parlamendi otsusega, siis mõjutab see ühtemoodi kõiki Eesti mobiilsideoperaatoreid. Kui hindasid tänavu ei korrigeerita, siis seisab see hinnamuudatus teistel ees tuleval aastal,» tõdes Sami Seppänen.

Seppänen märkis, et Elisa on avatult oma klienti teavitanud sellest, et Euroopa Liidu rändlustasude regulatsiooni jõustumine tähendabki hindade ühtlustumist eri riikides ning kuna Eesti on üks soodsaima mobiilsideteenuste hinnatasemega riike Euroopas, siis Eesti kliendile toob see kaasa mõningase kasvu siseriiklikes hindades ning hinnalanguse välismaal viibides. «Eestis küll hinnad mõnevõrra tõusevad, kuid seevastu saab klient muretult pereliikmete, sõprade või töökaaslastega rääkida Euroopa Liidu riikides reisides või töötades,» selgitas Elisa juht.

Sami Seppänen täpsustas, et kuigi Elisal koduturu hinnad tõusevad, siis on Elisa hindade võrdluses jätkuvalt soodsaim operaator Eestis. Lisaks 30 minutile tasuta kõneajale tuleb Elisa kliendil Euroopa Liidu riikides viibides käesoleva aasta maist alates tasuta kõneaja lõppedes tasuda edasise väljuva kõneminuti eest 5 ja vastuvõetud kõneminuti eest 1,14 eurosenti minutis, sõnumite tasu on 2 senti ning mobiilse interneti megabaidi hind 5 senti. Hindadele lisandub käibemaks.

30-minutilist tasuta kõneaega saab Elisa lepinguline klient kasutada maikuu algusest Euroopa Liidu 28 riigis ning Norras, Islandil ja Liechtensteinis, seega kokku 31 riigis.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles