MISA kaudu saab toetust 23 väliseesti kultuuriühingut

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti lipp.
Eesti lipp. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Integratsiooni ja Migratsiooni Sihtasutuse Meie Inimesed (MISA) korraldatud väliseesti kultuuriühingutele mõeldud projektikonkursi kaudu saavad toetust 23 projekti kogusummas 40 000 eurot.

Taotletud summa ulatuses toetab MISA seitset projekti. 16 projekti tegevusi finantseerib sihtasutus osaliselt, teatas MISA esindaja BNSile.

Kokku laekus konkursile tähtajaks 41 taotlust- üks taotlus Austraaliast, kolm Kanadast, üks Kreekast, kaks Leedust, kaks Luksemburgist, kaks Norrast, kaks Rootsist, kaks Saksamaalt, kuus Soomest, neli Suurbritanniast, üks Taanist, kuus USAst, kaks Venemaalt ja seitse Eestist.

«Projektikonkursiga toetame eesti keele ja kultuuri säilimist väliseesti kogukondades ning aitame kaasa eesti kultuuri elushoidmisele ja tundmisele piiri taga,» tutvustas kultuuriministeeriumi asekantsler Anne-Ly Reimaa konkursi eesmärke.

„Käesoleval aastal toetust saavate projektide seas on mitmeid eesti kultuurile pühendatud sündmusi ja üritusi eestlastele oluliste tähtpäevade tähistamiseks. Toetame ka rahvatantsutruppide ja kooride külalisesinemisi Eestis ning rahvatantsijate juhendajate lähetamist, et aidata kaasa Eesti laulu- ja tantspidudeks valmistumisel,» lisas Reimaa.

Toetust saab näiteks Luksemburgi Eesti Selts Eesti pärimuskultuuri päeva korraldamiseks selle aasta sügisel. Samuti toetatakse Berliini Eesti Kultuuriseltsi eesti kultuuripäevade läbiviimisel ning Marko Matvere esinemist New Yorgi Eesti Haridusseltsi poolt korraldatud Eesti Kultuuripäevadel. Toronto eestlaskond korraldab juunis Roman Toi 100. sünnipäeva puhul näituse ja kontsert-jumalateenistuse Toronto Peetri kirikus, kus esineb ka Rahvusooper Estonia poistekoor dirigent Hirvo Surva juhatamisel.

Konkursi raames saavad toetust ka Peterburi Eesti Kultuuriseltsi ja Jaani koguduse segakoor «Kaja» sel aastal Rakveres ja Väike-Maarjas toimuvatel kontsertidel osalemiseks ning Stockholmi Eesti Segakoor, kes osaleb 2. juulil Haapsalus toimuval eestirootslaste tantsu- ja laulupeol.

Kreeka Eesti Kultuuriselts saab projektitoetust viimaste aastate olulisemate eesti kultuuri ja filmi edulugude tutvustamiseks Kreekas elavatele filmihuvilistele ja estofiilidele. Lastele ja noortele korraldatavatest üritustest saavad toetust Londoni Eesti Kool, mis korraldab koostöös Kinobussiga kooli ajaloo esimese Londoni ja Dublini Eesti lastele mõeldud filmiteemalise keelelaagri Pärnumaal. Soomes tegutsev kultuuriselts AnniLa RY organiseerib eeloleval suvel eesti juurtega 7-12-aastastele lastele 6-päevase keele- ja kultuurilaagri Helsingis.

Projektikonkurss aitab ellu viia riikliku arengukava «Rahvuskaaslaste programm 2014-2020» eesmärke – toetada eestluse säilitamist ja arendamist väljaspool Eestit. Programmi rahastavad haridus- ja teadusministeerium ning kultuuriministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles