Sajad supluskohad saavad talgupäeval päästerõngad

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Teeme ära!» talgupäeva eestvedaja Tarmo Tüür näitab Emajõe ääres päästerõngast, seesuguseid on veeohutustalgute pidajaile plaanis jagada 550.
«Teeme ära!» talgupäeva eestvedaja Tarmo Tüür näitab Emajõe ääres päästerõngast, seesuguseid on veeohutustalgute pidajaile plaanis jagada 550. Foto: Kristjan Teedema

Sadakond paika üle Eesti on juba teatanud, et korrastavad  või muudavad kohaliku supluspaiga ohutumaks 7. mail peetaval talgupäeval «Teeme ära!». Talgupäeva eestvedajad aitavad sellele kaasa tasuta päästevahendite jagamisega.

Talgupäeva eestvedaja Tarmo Tüür ütles, et nagu viimasel ajal tavaks, on kõik talgutööd teretulnud, iga kogukond saab ise otsustada, mis vajab ära tegemist. Ent nagu ikka, annavad «Teeme ära!» eestvedajad keskse rõhuasetuse ja soovituse, millele tähelepanu pöörata. Tänavu on selleks veeohutus.

«On ka merekultuuri aasta, aga siinkandis, Tartu- ja Jõgevamaal, see nii palju tähelepanu ehk ei pälvi,» lausus Tüür.

«Kui räägime veeohutusest, siis meie palve on, et kohalikud kogukonnad vaataksid enda ümber, vaataksid üle veekogude kaldad ja ujumiskohad, kas need vajavad hoolt, kas need vajavad korrastamist, kas need on piisavalt turvalised,» kõneles Tüür. «Talguideid, kuidas seal toimetada, leiab «Teeme ära!» kodulehelt.»

Päästerõngas kingituseks

Ühe keskse ideena on talgupäeva korraldajad pakkunud välja veeohutusstendi ehitamise oma ujumiskohta.

Kõik, kes selle ette võtavad, saavad tasuta päästevahendite komplekti: päästerõngas koos viskeliiniga ning ohutusjuhis-

te ja abi kutsumise teabega tahvel. Samuti on pakkuda õppevideo, nõu ja joonised, kuidas oleks võimalikult lihtne käepärastest vahenditest ehitada infostendi.

«On mõeldud nendesse kohtadesse, kus inimesed ujumas käivad,» selgitas Tüür. «Kui on ainult oma pere tiik, siis võib-olla kõigisse sellistesse kohtadesse ei jätku. Kuid me seda eraldi kontrollima ei hakka. Võrumaal näiteks on ühel talgujuhil tiik tema oma maal, aga kuna see on küla ainus veesilm, käivad seal ka teised pered.»

Päästevahendeid on jagamiseks varutud 550 komplekti, sooviavaldusi on saadetud üle saja ja neid oodatakse 23. aprillini, et kõigile jõuaksid need pärale 28. aprilliks. «Mõned talgud peetakse juba nädal enne üleriigilist talgupäeva,» põhjendas Tüür.

Jagamine käib põhimõttel «Kes ees, see mees». Kui saab otsa, siis on otsas.

«Meie soovitus on esimese asjana talgud kirja panna. Teiseks, «Teeme ära!» kodulehel saab talgujuhi rubriigis vee­­ohutuse alajaotuses täita sooviavalduse,» kõneles Tüür. «Selle juures on punkt, et kaardil tuleb määrata täpne stendi asukoht, sellest tulevad koordinaadid. Pärast talgupäeva saadab päästeamet kõigile talgujuhtidele kleepsu, kus on peal veekogu nimi ja koordinaadid. See lihtsustab ja kiirendab vajaduse korral abi kutsumist.»

Päästevahendite eest maksab siseministeerium, infotahvlid ja logistika on päästeameti poolt, kes korraldab kättesaamise.

Tartumaal oli eilseks veeohutustalguid üles antud 13, Jõgevamaal viis. Üle riigi oli talguid eile lõunaks kirjas 534.

Stardipakett talgujuhile

Talgupäeva lähenemisest annab märku see, et just täna algab talgujuhtidele talgute stardipakettide saatmine postiautomaatide kaudu.

Tuginedes mullusele talgute arvule, on tänavu kokku pandud 1850 talgujuhtide stardipaketti.

Seekordsesse paketti said esmaabitarbed, mõned töökindad, suitsuandur, prügikotirull, haavasalv, ajaleht Talguline, kommikott ja supipakk, kerge seljakott, seemnepall, merekultuuriaasta rinnamärk, ehitus- ja aiapoe sooduskupong, tee, talgukuulutused, Talguhundi kleepsud, veeohutusstendi valmistamise juhised ja kriisijuhend.

Stardipakett on koostatud talgute korras, talgupäeva partnerite ja vabatahtlike ühisel jõul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles