Kohus ei vabastanud Metsamaa mõrva tellijat ennetähtaegselt vanglast

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakul Vadim Polištšuk.
Vasakul Vadim Polištšuk. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/EMF

Tartu maakohus ei vabastanud täna Mait metsamaa mõrva tellinud Vadim Polištšukki ennetähtaegselt talle mõistetud üheksa-aastase vangistuse kandmisest elektroonilise valve kohaldamisega.

Kohus leidis, et kuigi on olemas karistusseadustikust tulenev formaalne alus kinnipeetava ennetähtaegseks vabastamiseks, ei ole tema vabastamine praegusel ajal põhjendatud.

Kohus arvestas kinnipeetava ennetähtaegsel vangistusest vabastamise otsustamisel ka kuriteo asjaolusid.

Polištšuk kannab karistust raske esimese astme isikuvastase kuriteo toimepanemise eest, kusjuures tema oli kuriteo organisaator, kavandas plaani ning palkas vahendajad ja tapja. Kuriteo tulemusena kannatanu suri.

Sellega näitas Polištšuk üles hoolimatust inimelu vastu. Tartu vangla ja kriminaalhooldusametniku ettekannetest nähtuvalt ei ole kinnipeetav käesoleva ajani oma süüd täielikult tunnistanud.

Kohus leidis, et arvestades kuriteo raskust ning kandmata karistusaega, saaks ühiskonna õiglustunne Polištšuki ennetähtaegselt vanglast vabastamisel oluliselt riivatud.

Kuigi kohus hindas positiivseks kinnipeetava käitumist vangistuse ajal, vabaduses kindla elukoha ja toetava sotsiaalse võrgustiku olemasolu ning võimalust asuda tööle, ei ole ainult nendel asjaoludel tema vangistusest vabastamine nii pikka aega enne määratud karistusaja lõppu põhjendatud.

Ka Lõuna ringkonnaprokuratuuri prokuröri abi Margus Lellep ei toetanud tänasel kohtuistungil Polištšuki ennetähtaegset vabastamist.

Polištšuk tunnistati Tallinna linnakohtu 5. mai 2004 otsusega süüdi 1999. aasta oktoobris omakasu ajendil Mait Metsamaa tahtliku tapmise organiseerimises.

Talle mõistetud üheksa-aastase vangistuse kandmine algas 5. mail 2004 ja karistuse hulka arvati ka varem ärakantud kolme kuu ja ühe päeva pikkune eelvangistus. Polištšuki karistuse kandmise aeg lõppeks selle täielikul ärakandmisel 1. veebruaril 2013.

Tänast kohtumäärust saab vaidlustada 10 päeva jooksul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles