Enn Säde: Reidi tee kui peibutuspart?

Enn Säde
, heli- ja filmimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ago Ruus

Legendaarne filmimees ja lasnamäelane Enn Säde kirjutab, et Reidi teed, mis asendaks merevaate raskeveokite ahelikega pole tarvis.

Reidi tee ehitamise idee iseenesest on ju tobe, nagu on olnud teistegi taoliste nn päästeaktsioonide tarbeks ehitatud viaduktide, sildade jms eesmärk. Mõneks ajaks näiks ju, et uus liiklussõlm või teejupp avab avaramad võimalused transpordile, mis aga otsekohe selle ka ära kasutab, ja uus, järgmine ummik ootab lahendamist. See on nagu koduses majapidamises – ükskõik kui palju sa ei ehita raamaturiiuleid või panipaiku, on need otsekohe täis!

Blokeerida mererand uue teejupiga, et rekad saaksid hõlpsamalt pääseda lauluväljaku juurde, sealt ülesmäge ja Smuuli teele? Läbi 120 000 elanikuga linnaosa? Kas keegi on kunagi küsinud minusuguse käest (elan suhteliselt Smuuli tee lähedal), miks need hiigelpikad masinad peavad sõitma läbi elurajooni? Viimasel ajal ööbivad need otse Smuuli teel, Liikuri bussipeatuses Maxima poe veeres ja mujalgi. Selleks tuleb ju tõenäoliselt üksjagu rikkuda Kadrioru-äärset mereparki vanade pajude jm puudega. Küllap kaotab merevaade jalgadele tõstetud teest midagi oma lummavusest. Kuhu jääb siin õilis loosung väljapääsust mere äärde?

Küsin siis teistmoodi: miks rekad ei liigu Muuga kaubasadama kaudu? Kuuldavasti on see moodsa logistikaga varustatud euroopalik sadam, röögatutel kaubaautodel poleks üldse asja siselinna sadamasse. Muidugi tean vastust: siis ei tasuvat reisipraamide värk ennast ära. Aga see on nende mure! Pange Muugalt Helsingisse ja mujale käima moodsad kaubalaevad, vähendage reisilaevade «kõhtusid» üksnes väikeautodele ning Reidi teed polegi tarvis ehitada. Russalka võib rahus oma tiibu lehvitada, poleks tarvis teda «sisemiselt» läbi valgustama hakata.

Kõrvalvaatajana Rail Balticu asjus tundub mulle, et raudtee-vastaseid tuleks otsida üleeuroopalikest kaubaautodega opereerivatest firmadest, selge see. Võiks ju organiseerida konteinervedusid raudteid pidi. Meie asfaltteed säiliksid sedasi paremini, meie õhk oleks puhtam. Kuid see ei meeldiks tuhandetele veokijuhtidele. Nii et tossutagem siis edasi! Otse läbi Kadrioru, otse lauluväljaku kaudu! Küllap see Russalka teedeehitajaile veel ette jääb…

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles