Bakuu: Karabahhis tapeti ööpäevaga 70 Armeenia sõdurit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Armeenia sõdurid.
Armeenia sõdurid. Foto: Scanpix/AFP

Aseri relvajõud tapsid Mägi-Karabahhi konfliktitsoonis ööpäevaga 70 Armeenia sõdurit ja hävitasid 20 ühikut sõjatehnikat, teatas täna Bakuu.

Mägi-Karabahhi võimud teatasid eile õhtul, et tunnustamata piirkonna väed on kaotanud alates konflikti teravnemisest Aserbaidžaaniga ööl vastu laupäeva 20 võitlejat, 72 on saanud viga.

«Armee on kaotanud viis positsiooni lõunas ja kolm põhjas. Aserbaidžaani vägede kaotused on 300 sõdurit, 18 tanki, kolm jalaväe lahingumasinat, kuus drooni, kaks helikopterit ja muud varustust.»

Vastaspoole kaotustega liialdavad üldiselt nii Bakuu kui ka Karabahhi separatistid ja neid toetav Armeenia.

Lääne allikad saavad kinnitada 13 inimese hukkumist eile Aserbaidžaani ning separatistliku Mägi-Karabahhi võitlejate kokkupõrgetes Alates laupäevast on konfliktis hukkunud vähemalt 46 inimest.

Mägi-Karabahhis teravnes olukord laupäeval, mil algasid lahingud, kus kasutati ka õhujõude ja suurtükiväge. Aserbaidžaan teatas mõnede alade «vabastamisest» Mägi-Karabahhis.

Pühapäeval teatas Aserbaidžaan ühepoolsest relvarahust, kuid nii Jerevan kui Stepanakert väidavad, et lahingud jätkuvad. Armeenia ja Mägi-Karabahh on teatanud valmisolekust 1994. aasta relvarahust kinni pidada, kui aserid endistele positsioonidele tagasi tõmbuvad.

Mägi-Karabahh on enamasti armeenlastega asustatud endine Aserbaidžaani autonoomne oblast, mille staatuse üle puhkes 1980. aastate lõpus relvastatud konflikt aserite ja armeenlaste vahel. Lahingutes hukkus hinnanguliselt 30 000 inimest ja ala läks Armeenia ja kohalike separatistide kontrolli alla.

Aserbaidžaan ja Karabahhi separatistid pole pärast 1994. aasta relvarahulepet kunagi rahulepet sõlminud ning piiriülesed tulevahetused on sagedased. Ööl vastu laupäeva puhkenud kokkupõrgete näol, milles on viimastel andmetel hukkunud vähemalt 36 inimest, on siiski tegemist tõsise eskalatsiooniga.

Püsivat lahendust 1994. aastal relvarahuga külmutatud konfliktile üritab leida USA, Prantsusmaa ja Venemaa esindajatest eesistujatega Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) Minski grupp.

Aserbaidžaan, mille sõjalised kulutused on viimastel aastatel ületanud kogu Armeenia riigieelarve, on korduvalt ähvardanud Karabahhi jõuga tagasi võtta, kui läbirääkimised tulemusi ei anna.

Moskva toetusega Armeenia on kuulutanud, et lööb tagasi igasuguse rünnaku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles