Panama firma klient oli ka Pyongyangi tuumaprogrammi rahastanud firma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuumaprogrammi tõttu on Põhja-Koreale kehtestatud sanktsioonid.
Tuumaprogrammi tõttu on Põhja-Koreale kehtestatud sanktsioonid. Foto: Scanpix/AP

Lekkeskandaali keskmesse sattunud Panama advokaadibüroo Mossack Fonseca klientide hulgas oli ka Põhja-Korea esindusfirma, mida kasutati riigi tuumaprogrammi rahastamiseks, teatas täna Lääne meedia.

Pyongyangis asuval aadressil tegutsev DCB Finance Ltd. registreeriti 2006. aastal Briti Neitsisaartel (BVI) ning Mossack Fonsecast lekitatud dokumentide kohaselt registreeris Panama advokaadibüroo Põhja-Korea firma, edastasid Briti leht Guardian ja rahvusringhääling BBC.

Põhja-Korea korraldas samal aastal esimese tuumakatsetuse, millele järgnes esimene arvukatest ÜRO Julgeolekunõukogu sanktsioonidest, millega kehtestati Pyongyangile sanktsioonid.

DCB Finance Ltd-i registreerisid Põhja-Korea ametnik Kim Chol-sam ja Briti pankur Nigel Cowie, kes asus 1995. aastal Põhja-Koreasse elama ja kellest sai riigi esimese välispanga Daedong Credit Bank juht. DCB Finance oli panga haru.

Lekitatud dokumentidest selgub, et Mossack Fonseca ei märganud Pyongyangi aadressile vaatamata DCB sidemeid Põhja-Koreaga, kuni BVI finantsuurimisamet saatis 2010. aastal Panama firmale kirja palvega avaldada firma detailid.

Alles seejärel loobus Mossack Fonseca DCB esindamisest.

Cowie, kes ei olnud enda sõnul ebaseaduslikest tehingutest teadlik, müüs 2011. aastal oma osaluse Daedong Credit Bankis Hiina konsortsiumile.

USA kehtestas 2013. aasta juunis sanktsioonid Daedong Credit Bankile, DCB-le ning Kim Chol-samile alates 2006. aastast finantsteenuste osutamise eest kahele Põhja-Korea juriidilisele isikule, mis etendasid keskset osa Pyongyangi tuuma- ja ballistiliste rakettide programmi väljaarendamises.

DCB Finace'i kasutati rahvusvaheliste tehingute sooritamises osana Põhja-Koreaga läbikäimisest hoiduvate finantsasutuste järelevalve vältimisest.

2013. aastast pärinevas e-kirjas tunnistab Mossack Fonseca õigusosakond firma järelevalvealaseid puudujääke.

«Me ei ole veel arutanud põhjust, miks me hoidsime suhteid DCB Finance'iga, kui me teadsime või pidanuksime teadma alates firma registreerimisest 2006. aastal, et Põhja-Korea on mustas nimekirjas,» seisab e-kirjas.

«Oleksime pidanud kohe alguses tuvastama, et tegemist on kõrge riskiga kompaniiga,» lisati kirjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles