Kõnekad kaadrid: Poola naised lahkuvad kirikust keset abordivastast jutlust

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abordivastane protest Varssavis.
Abordivastane protest Varssavis. Foto: AFP / Scanpix

Allolevad kaadrid on filmitud ühes Gdanski kirikus, kui preester luges ette kirja, mis toetab abortide keelustamist. Poola rooma-katoliku kirik on alustanud kampaaniaga, mille eesmärgiks on abordid kriminaliseerida ja seda plaani toetab ka Poola peaminister.

Poola naised muidugi ei kavatse oma õiguste rikkumisega niisama kaasa minna, vaid on asunud vastuvõitlusse. Videos on näha, kuidas naised lahkusid demonstratiivselt keset jutlust, mis võttis abordivastase suuna.

Poolas on niigi ühed Euroopa karmimad abordiseadused, nüüd aga plaanitakse see protseduur suisa kriminaliseerida.

«Me ei ole nõus Poola naiste piinamisega,» sõnab üks protesteerija. «Me ei ole nõus, et teismelisi vägistamise ohvriks langenud tüdrukuid sunnitakse sünnitama.»

Varssavis protesteerisid nädalavahetusel tuhanded abordipooldajad, skandeerides: «Väärikus, tervis, turvalisus!» Protesteerijad juhivad kiriku ja valitsejate tähelepanu sellele, et abordi keelustamine sunnib sadu naisi otsima abi nurgadoktoritelt või välismaalt, mis võib lõppeda tõsiste tervisekahjustuste või isegi surmaga. Protseti sümboliks on traadist riidepuu – vahend, mida on naised olnud abordiks sunnitud ise kasutama.

«Elupooldamine kõlab nii cool’ilt. Me võitleme, et kaitsta elu,» öeldi protestil. «Kõlab cool’ilt. On tõesti cool võidelda elu eest, kui see tuleb teiste inimeste tervise ja elu arvelt.»

Abordid on Poolas väheste eranditega keelustatud ning see on ühiskonna lõhestanud. 2015. aastal võimule tulnud parempoolne jõud lubas taastada katoliiklikud väärtused ning «toetada peresid ja lapsi».

 
Protests against proposed abortion ban in Poland

Polish women walk out of a church service in Gdansk as a priest reads out a letter in favour of a proposed ban on abortion.The Roman Catholic Church in Poland has launched a campaign for a total ban on abortion, which is supported by the Prime Minister.

Posted by Channel 4 News on Monday, 4 April 2016
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles