Šveitsi kooli moslemipoisid keeldusid naissoost õpetajatega kätlemast (12)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noored moslemid koraani lugemas
Noored moslemid koraani lugemas Foto: SCANPIX

Šveitis põhjaosas Baseli kantonis Therwilis asuvas koolis keeldusid moslemipoisid naissoost õpetajatega kätlemast ja kool tegi nende puhul erandi, tekitades sellega kogu Šveitsis skandaali.

14- ja 15-aastane poiss teatasid kooli juhtkonnale, et kuigi Šveitsis on kombeks, et õpetajad ja õpilased kätlevad, on see vastuolus nende usuga, kui tegemist on naissoost õpetajaga, edastab The Local.

Poisid selgitasid, et islam ja moslemite pühakiri koraan sätestavad, et ei tohi olla füüsilist kontakti võõra vastassoost isikuga, see on lubatud vaid lähimate pereliikmetega.

Therwili juhid ei toetanud kooli otsust teha nende poiste puhul erand, kuid ei sekku põhjusel, et koolil on õigus ise sisekorra reegleid kehtestada ja muuta.

Therwili koolis juhtunu tekitas kogu Šveitsis skandaali ja kohalik meedia kajastas seda esmaspäevalt ulatuslikult.

Sel teemal esines riigitelevisoonis Šveitsi justiitsminister Simonetta Sommaruga, kes teatas, et kätlemine on osa Šveitsi kultuurist.

Šveitsi teaduse, hariduse ja kultuuri parlamendikomisjoni juhtiv saadik Felix Mueri selgitas omakorda meedias, et Šveitsis viitab kätlemine headele kommetele ja austamisele.

Šveitsi kantonite haridusjuhte ühendava organisatsiooni juht Christoph Eymann selgitas, et küsimuse all on ka meeste ja naiste võrdõiguslikkus.

«Me ei saa lubada, et avalikus teenistuses koheldakse mehi ja naisi erinevalt,» teatas Eymann.

Baseli kantoni haridusameti esindaja Monica Gschwind arvas, et kooli otsus teha moslemitest õpilaste puhul erand on pragmaatiline, kuid mitte lõplik lahendus.

Šveitsi moslemite kogukonna arvates ei ole Šveitsi põhiväärtused ohus kahe poisi tõttu, kes naiste kätlemisest keeldusid. Moslemipoisid saavad naisõpetajaid tervitada ka peanoogutusega.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles