Outokumpu töölised jätsid vastuseks koondamisplaanile töö pooleli

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kroomterase tootmine Tornio tehases.
Kroomterase tootmine Tornio tehases. Foto: outokumpu.com

Soome metallifirma Outokumpu Tornio tehaste ja kemi kaevanduse töötajad marssisid täna töökohalt minema, vastusena ettevõtte plaanile koondada kuni 240 töökohta.

Eile teatas ettevõte plaanist koondada kuni 240 töökohta. Neist 140 on kavas otse koondada. Saja töökoha jagu tööd aga suunatakse allhankijatele, mis tähendab, et tegelikult võivad need inimesed oma tööd tegema jääda, vahetub vaid tööandja.

Üle maailma kavatseb Outokumpu koondada 600 töökohta. Koondamise põhjusena nimetas tegevjuht Roeland Baan pressiteates konkurentsivõime parandamist. Ettevõtte kasumlikkus ei ole tema sõnul veel sugugi jõudnud jätkusuutlikule tasemele.

Esimese vahe-eesmärgina tahab metallitööstus järgmise aasta lõpuks vähendada netovõlgnevust 1,2 miljardi euro võrra. Pikemas perspektiivis tahab Outokumpu olla aastaks 2020 roostevaba terase tootmise turuliider, vähendada võlgu 35 protsendini ja kasvatada ärikasum poole miljardi euroni.

Täna läks ettevõtte juhtkond Torniosse töötajatele oma plaane selgitama. Neid ootas aga seisev tehas, sest poolest hommikust marssisid kõik töötajad oma töökohtadelt minema. «Nüüd on olukord selline, et tootmine siin seisab ja inimesi pole,» rääkis kohapealt Soome rahvusringhäälingule YLE Outokumpu pressiesindaja Saara Tahvanainen.

Tornio tehase töötajate usaldusisik Ari Keskitalo rääkis YLE-le, et tehasesse jäid vaid need töötajad, kes hoolitsevad tuleohutuse eest ja mõningal määral kroomterase liini töötajaid. Tööseisak kestab ka homse päeva.

«Firma teenib aastas sada miljonit kasumit. Teeme selle seltskonnaga siin kuue protsendi jagu ületööd. Ükskõik millise matemaatikaga arvutades: kuidas on see võimalik, et meid on siin nii palju ülearu?» rääkis Keskitalo.

Tornio tehastes ja kemi kaevandustes on Outokumpul kokku 2400 töötajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles