Nimistu: need Eesti ettevõtjad on huvitatud tihedamast äritegevusest Iraanis

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani president Hassan Rouhani
Iraani president Hassan Rouhani Foto: STRINGER/AFP

Täna hommikul sõidab 12-liikmeline Eesti ettevõtjatest koosnev äridelegatsioon Iraani, homme liitub nendega ka välisminister Marina Kaljurand. Tegemist on esimese nii kõrgetasemelise visiidiga Eesti ajaloos.

Kuigi paljudel Iraanis äriajamisest huvitatud Eesti ettevõtjatel on esmased kontaktid juba loodud ja teatud suhtlus partneritega käib, on välisministeeriumi sõnul visiidi eesmärk luua tihedamad kahepoolsed riikidevahelised sidemed ning toetada ettevõtjaid nende püüdlustel seal ettevõtlust edendada.

Kõrgetasemeline visiit aitab ettevõtjatel oma koostöösuhetes astuda järgmise sammu konkreetsema kokkuleppe suunas ja see ongi meie visiidi kõige olulisem eesmärk. Pärast seda, kui suur osa sanktsioonidest kaotati, on paljude riikide äridelegatsioonid Iraani külastanud. «Nüüd on siis meie kord minna selle turuga lähemalt tutvuma,» ütles kaubanduskoja projektijuht Jana Silaškova.

Äridelegatsioonis on teiste hulgas näiteks logistika- ja transpordiettevõtjad, kes on huvitatud sealsest kaubanduskoridorist, mida saaks erinevateks vedudeks kasutada. Ettevõtja Tarmo Nurmetalo ütles, et peamiselt huvitab nende ettevõtet see, kuidas kasutada sealset kaubanduskoridori ära erinevate kaupade veoks.

Eriti pakuvad huvi need kaubad, mis tulevad SRÜ riikidest ja Hiinast. «Tahaksime aru saada, kuidas toimib seal piiriületus ning mida uut on viimaste aastate jooksul seal toimunud. Lähme sinna suure huviga ning meil on olemas juba eelnevalt leitud mõned kontaktid, kellega on plaanis ka kohtuda ja koostööst rääkida,» lisas Nurmetalo.

Meelis Ojassoo, Välisministeeriumist rõhutab, et majandus on seal suures muutuses, astutakse esimesi samme liberaalsema ja avatuma majanduse suunas. «Meie valdkondadest pakuvad neile kõige enam huvi energiasektor, transport, logistika, turism, loomulikult IT-valdkond, aga ka toidusektor. Meie teadmised Iraanis on piiratud, aga visiit annabki meile võimaluse tutvuda sealsete võimalustega ning alustada tihedamat koostööd,» lisas Ojassoo.

Programm avatakse ärifoorumiga, millele järgnevad ettevõtetevahelised kohtumised ning tutvumine sealse majanduskeskkonnaga. Lisaks on plaanitud kohtumine majandusministri ja kohalike kaubandusorganisatsioonide esindajatega.

Visiit toimub kaubanduskoja arengukoostöö projekti raames, mida rahastab Välisministeerium arengu- ja humanitaarabi vahenditest. Koostööd on tehtud Iraani Kaubanduskoja, Alborzi Kaubanduskoja, Iraani saatkonnaga Helsingis ja hr Armen Mootafianiga, Eesti aukonsuliga Teheranis/Iraanis.

Delegatsiooni kuuluvad:

  • Tarmo Nurmetalo (CF&S Estonia AS)
  • Kristjan-Jaak Reigo (Autolink Baltics AS)
  • Arle Mölder ja Saman Mostashari (Novira Capital)
  • Jaanus Rahumägi (ESC Global Security-ECS Ltd)
  • Ebekai Härm (Revala OÜ), Neinar Seli (Estiko AS)
  • Taavi Einaste ja Peeter Smitt (Nortal AS)
  • Hannes Plinte (Goswift OÜ)
  • Hamed Alavi (Iraani-Põhjamaade Ettevõtluskeskus)
  • Aivar Kesküla (Skinest Rail AS).

Väliministeeriumist saadab äridelegatsiooni Meelis Ojassoo ning kaubanduskojast Mait Palts ja Jana Silaškova. Visiit kestab 12. aprillini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles