Panama paberid: häbi, prestiiž ja terve mõistus

Vaidas Saldžiūnas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toonane UEFA president Michel Platini (vasakul) ja Leedu jalgpalli liidu president Liutauras Varanavicius (paremal) Vilniuses 2007. aastal.
Toonane UEFA president Michel Platini (vasakul) ja Leedu jalgpalli liidu president Liutauras Varanavicius (paremal) Vilniuses 2007. aastal. Foto: Scanpix/AFP

Kujutle hetkeks ühte riiki, millest sa oled küll kuulnud, aga mitte kunagi seal käinud. Ütleme näiteks Panama. Trükkides selle maa nime Google'i otsingusse, leiad sa tõenäoliselt suure hulga piltilusaid fotosid pilvelõhkujatest, müstilistest džunglitest ja valge liivaga randadest.

See pole aga põhjus, miks väikese Kesk-Ameerika riigi nimi möödunud nädalavahetusel korraga üheks peamiseks otsingusõnaks sai. Paljude jaoks oli üllatus juba Panama geograafiline asukoht.

Ootused olid suured ning inimesed ootasid pingsalt, millal «infopomm» lõhkeb. Just nagu mõnes Hollywoodi treileris plahvatas see kindlal kellaajal. Selleks ajaks oli määratud möödunud pühapäev, kui Rahvusvaheline Uurivate Ajakirjanike Konsortsium (ICIJ) avaldas Panama advokaadibüroost Mossack Fonseca lekitatud dokumentidele toetuva ajakirjandusliku uurimistöö. Selgus, et paljud rahvusvahelise profiiliga avaliku elu tegelased, sh ka Vladimir Putin, on nautinud selle abil maksuparadiiside hüvesid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles