Päästeamet alustas kuues maakonnas tuleohutuse kontrollreide

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kulupõleng. Pilt on illustratiivne.
Kulupõleng. Pilt on illustratiivne. Foto: Liis Treimann / Postimees

Tänasest alates on kogu Eestis välja kuulutatud tuleohtlik aeg. Tuleohtlikul ajal on metsa- ja muu taimestikuga ning turbapinnasega alal lahtise tule tegemine keelatud, lõket tohib teha ainult selleks ettevalmistatud kohas.

Samuti on keelatud kuluheina ja roostiku põletamine ning muu tegevus, mis võib põhjustada tulekahju, teatas Lääne päästekeskus. Igakevadiselt on soojade ilmade saabudes hüppeliselt tõusnud maastikupõlengute arvukus.

Eelolev nädalavahetus tuleb prognoosi kohaselt soe ja päikeseline, mis meelitab inimesed õue kevadisi aiatöid tegema. Seoses kevadise lehtede ja okste põletamisega kutsuvad päästeamet ja keskkonnainspektsioon inimesi üles jälgima küttekolde välise tule tegemisel järgima ohutusnõudeid ning tuletavad meelde, et kulu põletamine on keelatud.

Päästeameti tuleohutusjärelevalve ja keskkonnainspektsiooni ametnikud alustavad Saare-, Hiiu-, Lääne-, Rapla-, Järva-, ja Pärnumaal ohutusnõuete täitmisel silma peal hoidmiseks kevadisi ühiskontrolle.

Meelespea lõkketegijatele

Enne lõkke tegemist tuleb veenduda selle ohutus kauguses lähimate hoonete ja metsani. Ohutu vahemaa hooneteni on minimaalselt 15 meetrit ja metsani 20 meetrit. Tegemist on minimaalse kaugusega, see võib alati suurem olla.

Lõkkeaseme ümbrus tuleb puhastada kuluheinast. Kõige kindlam on, kui lõkke alus ümbritsetakse kivide või muldvalliga, et tuli mööda kuiva taimestikku edasi ei leviks. Kindlasti jälgi ka tuule suunda ja kiirust. Lõket tohib teha, kui tuule kiirus on alla 5,4 meetrit sekundis, ehk nõrga tuulega, Tuule suund ei tohi ei ole hoonetele ega ladustatud põlevmaterjalile ning austage kindlasti ka oma naabreid. Kui ikka tuule suund on otse naabri majale või hoovi, siis tasub lõkke tegemine edasi lükata ja oodata soodsamat ilma.

Lõkke juures peab alati valmis olema ämber veega, kastekann, survestatud aiakastmise voolik või tulekustuti. Oluline on, et lõket ei jäetaks järelevalveta. Kui lõkke tegemine lõpetatakse, tuleb lõkkease ja hõõguvad söed üle valada veega või katta pinnasega. Nii võib olla kindel, et juhuslik tuuleiil ei puhu sädemeid lendu ja tuli ei paisu iseseisvalt suureks.

Keskkonnainspektsioon tuletab meelde, et kõik, mis ei ole immutamata puit ega paber, on põlemisel ohtlik sinule, su lähedastele ja loodusele. Näpunäiteid turvaliseks grillimiseks ning turvaliseks lõkke tegemiseks leiab siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles