Porošenko ootab Ukraina uue võimuliidu peatset moodustamist (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina president Petro Porošenko.
Ukraina president Petro Porošenko. Foto: SCANPIX/REUTERS

Ukraina president Petro Porošenko ütles eile õhtul, et ootab parlamendis uue võimuliidu moodustamist ja peaministrikandidaadi esitamist teisipäeval.

Peaminister Arseni Jatsenjuk teatas eile telepöördumises otsusest tagasi astuda.

«Ootan hiljemalt järgmisel nädalal, soovitavalt teisipäeval parlamendist häid uudiseid [...] Need vastutustundlikud seadusandjad moodustavad parlamendis enamuse ja loovad koalitsiooni,» ütles Porošenko usutluses Ukraina telekanalitele.

«Nad esitavad mulle peaministrikandidaadi. See peaks aset leidma teisipäeval. Olen korduvalt toonitanud, et kavatsen teha koostööd iga peaministriga,» ütles riigipea.

Porošenko ootab enda sõnul praeguse ülemraada spiikri Volodõmõr Hroismani esitamist peaministrikandidaadiks. «Samuti ootan parlamendi hääletust valitsusprogrammi üle,» lisas ta.

Presidendi sõnul laheneb uue valitsuse heakskiitmise järel kohe ka uue peaprokuröri ametissenimetamise küsimus.

«Olles teinud kõik, et tagada stabiilsus ja võimu võimalikult sujuv üleminek, olen otsustanud astuda tagasi Ukraina peaministri ametikohalt,» vahendas kohalik meedia Jatsenjukki (41), kes kahe kuu eest oli võitnud usaldushääletuse parlamendis.

Ukrainas mitu kuud kestnud valitsuskriis on paralüseerinud valitsuse ja külmutanud riigile eluliselt vajaliku Lääne abi.

Jatsenjuki sõnul on president Petro Porošenko partei juba nimetanud valitsusjuhiks parlamendi esimehe Volodõmõr Groismani ning tema ei kavatse seda takistada.

«Tänasest alates näen ma oma eesmärki laiemas valguses kui lihtsalt valitsust juhtides,» lausus Jatsenjuk.

Ta lubas parlamendis teha tööd selle nimel, et läbi suruda uus valimisseadus, põhiseadusreform, tagada Ukrainale rahvusvaheline toetus ja pääs Euroopa Liitu ja NATO-sse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles