Kapo: pagulastega hirmutavatele rahvuspopulistidele on Vene propaganda hea liitlane (11)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pagulasvastaste meeleavaldus.
Pagulasvastaste meeleavaldus. Foto: Eero Vabamägi

Kaitsepolitsei hinnangul on Eestis pagulasteema põhiprobleemiks teadmatusest tulenev hirm, mis on loonud viljaka pinnase ärevuse, pingete ja agressiivsuse kasvuks ühiskonnas.

«On kasvanud ELi vastasus, toetus populistidele ja äärmuslastele. 2015. aastal loodi sotsiaalmeedias põgenike vastu suunatud gruppe ning korraldati kümmekond avalikku koosolekut,» kirjutab kaitsepolitsei oma aastaraamatus. Lisaks rünnati korduvalt Vao varjupaigataotlejate majutuskeskust.

Kapo hinnangul on neis väljaelamistes võõraviha ilminguid, mis on ajendatud teadmatusest ja irratsionaalsest hirmust. «Ühiskondlikke pingeid oma huvides ära kasutav populism kahjustab omakorda ühiskonna turvalisust, aga ka rahvusvahelist stabiilsust lõhestades ELi.»

Pagulasvoogu hirmu õhutamiseks ära kasutavad rahvuspopulistid on kapo hinnangul meelestatud euroopaliku, liberaalse ja salliva maailmavaate, aga ka Euroopa Liidu, USA ja NATO vastaselt. Seega on Vene propaganda neile paradoksaalselt sobiv infoallikas ja «liitlane».

Rahvuspopulistidele suunatud tähelepanu pakub omakorda vasakpopulistidele võimalust vastuaktsioonidega silma paista ja oma rolli ühiskonnas suurendada. Neilegi on toeks Venemaa propaganda, mis uute suundumuste kõrval endiselt püüab õilistada kommunistlikku minevikku.

«Kasulikke idioote» on alati olnud

Küsimuse peale, kas populistid ka ise tajuvad seda, et nad on Vene propaganda jaoks kasulik tööriist, vastas tänasel pressikonverentsil kapo peadirektor Arnold Sinisalu, et paljud tajuvad, aga mõned ilmselt mitte.

«Kasulikke idioote on alati olnud ja mõned inimesed lasevad end kahjuks ära kasutada,» ütles Sinisalu, kes selgitas, et Eestisse saabub igal aastal tuhandeid inimesi, kellest osa on uusimmigrandid. Suurem osa sulandub ühiskonda hästi ja see ei ole mingit ohtu põhjustanud. «Miks me peame nüüd arvama, et on selline oht, mis meie iseolemist ja avalikku korda ja turvalisust ohustab?» küsis Sinisalu.

Küsimuse peale, kas neid «kasulikke idioote» püüab Venemaa mingil moel ka rahastada, vastas Sinisalu, et «konkreetsetest faktidest ei saa rääkida, mida oleks võimalik avalikustada». «Kindlasti me seda protsessi jälgime. Loomulikult kogu Euroopat üritatakse samade meetoditega mõjutada,» lisas Sinisalu.

Kapo hinnangul on Ukraina sõjast põhjustatud terav kriitika Venemaa pihta asendumas hirmuga pagulaste eest.

Kapo rõhutab aastaraamatus, et pagulasteema emotsionaalne võimendamine kahjustab Eesti ühiskonna huve. See on soodne Venemaa tänasele võimule, kes kasutab kõik võimalusi, et külvata segadust Eestis.

«Venemaa agressiooni taustal on Euroopa Liidu nõrgenemine meie riigi julgeolekule palju kordi ohtlikum kui Eestisse ümber asuvad pagulased,» toonitab kapo peadirektor Arnold Sinisalu raamatu eessõnas.

Helme: EKRE ei tunne end puudutatuna

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna aseesimees Martin Helme leidis, et kapo aastaraamatus nende erakonnale kuidagi ei viidata ja tema sellest puudutatuna ei tunne. Küll aga esindavad kapo arvamused tema hinnangul valitseva ideoloogia seisukohti.

«Ma ei tunne ennast väga puudutatuna sellest, mis seal kirjas on,» lausus Helme ja lisas: «Mulle küll sellist muljet ei jäänud, et meie erakonnast seal juttu oleks olnud. Kui Odini sõduritest jutt käib, siis sellel ei ole ju meiega mingit pistmist või Rahva Ühtsuse Erakonnal ei ole ka meiega mingit pistmist.»

Helme nentis, et kahtlemata on tõsi, et igasugune Eesti ja ka Euroopa lõhestamine on Venemaa praeguse võimu huvides, kuid lõhestajateks ei ole tema hinnangul mitte rahvuslased, vaid võimul olevad liberalistid ja vasakpoolsed.

«Venelased kasutavad kõiki muutunud olukordi oma huvide realiseerimiseks, mis aga ei tähenda seda, et me peaksime tingimusteta või iga hinna eest kõik, mis Euroopa Liidus otsustatakse, alla neelama ja leppima selle argumendiga, et muidu tulevad venelased,» rääkis Helme.

Helme arvates nõrgeneb Euroopa Liit hoopis selle poliitika tagajärjel, mida on seni ise ajanud. «Euroopa Liidu praegune suund, mis on liikmesriikide demokraatlikku arvamust ja poliitilist protsessi eiravate otsuste langetamine, eelkõige pagulaste ja migratsiooniküsimustega seoses, ju lõhubki Euroopa Liitu. See, et Venemaa seda ära kasutab – nii lihtsalt asjad käivad,» selgitas ta.

Populistidele või eurovastastele ei ole tema arvates tekkinud lõhestumise pärast küll mõtet otsa vaadata. «Riiklik amet peab ju poliitiliselt korrektne olema. Eks nad siis kirjutavad seda, mis on hetkel valitsev ideoloogia,» nentis Helme.

Ojuland: kapo süüdistused on lapsikud

Kaitsepolitsei aastaraamatus mainitakse ka Kristiina Ojulandi, kelle puhul tuuakse välja meeleavalduste organiseerimist ning Venemaa telekanalitele intervjuude andmist. Kapo hinnangul annab see võimaluse Venemaa meediale näidata Eestit negatiivses valguses.

Kristiina Ojulandi sõnul kavatseb ta ka sel aastal korraldada valitsuse poliitika vastaseid meeleavaldusi. «Ka edaspidi annan ma rahvusvahelistele kanalitele intervjuusid – eelmise aasta demonstratsiooni ajal küsitlesid mind Austria, Saksamaa, Soome ja USA kanalid. Olenemata kanalist räägin Eesti olukorrast tõtt, näiteks seda, et üle 80 protsendi rahvast on valitsuse pagulaspoliitika vastu,» selgitas Ojuland ning lisas, et kaitsepolitsei süüdistus tema suunal on lapsik, sest ta on Kremli jaoks persona non grata.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles