Liba-riigiportaal õngitses kasutajate isikuandmeid

Aivar Pau
, tech journalist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Portaali eeesti.ee avaleht
Portaali eeesti.ee avaleht Foto: Kuvatõmmis

Keegi vene nimega mees lõi Eesti riigiportaalile vägagi sarnase domeeniga keskkonna eeesti.ee, mis õngitses enne tänast sulgemist kasutajate isikuandmeid.

Veebisaitide andmebaasi andmete põhjal oli portaal eeesti.ee registreeritud juba möödunud aasta 8. oktoobril Anton Ryzhkovi nimelisele isikule. Vigases eesti keeles kirjutatud info põhjal paistab, et portaali eesmärgiks oli pakkuda @eeesti.ee lõpuga meiliteenust.

Samas jääb arusaamatuks, miks tuli kasutajail oma kontole ligipääsemiseks siseneda keskkonna ID-kaardiga ja usaldada seeläbi on isikuandmed kahtlase portaali pidajale.

Portaali kirjeldusest ilmneb ka, et meiliteenust pakutakse Venemaa yandex.ru keskkonna baasil.

Eesti residentide ametlikuks meiliaadressiks on @eesti.ee ning ka riigiportaal omab aadressi www.eesti.ee. Neid haldav Riigi Infosüsteemi Amet taotles pärast Postimehe pöördumist keskkonna sulgemist ning kell 13 ligipääs portaalile suletigi.

«Palusime lehekülje sulgeda, kuna see jäljendas Riigiportaali ja õngitses kasutajate andmeid,» ütles RIA esindaja Rauno Veri.

«Suur aitäh!» teile!

Portaali omanud Ryzhkov ise kinnitas Postimehele, et sait oli loodud vaid isiklikuks kasutamiseks, millele ta otsustas luua vaba ligipääsu. «Laekunud kaebuste tõttu (võib olla teilt) on nüüd portaal suletud. Edastan teilt «suure tänu» kõigile, kes seda ilusat meiliaadressi  kasutasid,» oli mees kuri.

Eesti Interneti Sihtasutuse juhi Heiki Sinula sõnul on domeenireeglite kohaselt võimalik domeen peatada juhul,  kui selleks on olemas mõjuv põhjus- seda nt siis, kui domeeni omanik on rikkunud .ee domeenireegleid või kui sellekohane põhjendatud taotlus esitatakse pädeva riigiasutuse poolt.

«Kuivõrd domeeni peatamine on EIS-i kaalutlusõigus, lähtume alati taotluse sisust, rikkumise raskusest ja põhjendustest. Domeeni eeesti.ee osas oleme suheldud Riigi Infosüsteemide Ametiga ja kuna kodulehekülg on nüüdseks suletud, me praegu rohkem selle küsimusega ei tegele,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles