NASDAQile trügib kanepi-Facebook

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanepisõprade sotsiaalvõrgustik trügib New Yorgis börsile. Pildil meditsiinilise kanepi kasvataja Tšiilis.
Kanepisõprade sotsiaalvõrgustik trügib New Yorgis börsile. Pildil meditsiinilise kanepi kasvataja Tšiilis. Foto: Stringer / Reuters / Scanpix

Kanepitarvitajaid ühendav sotsiaalvõrgustik MassRoots on esitanud NASDAQile avalduse noteerida oma aktsiad sel ühel maailma suurima börsil.

2013. aastal asutatud MassRootsil on 775 000 kasutajat ja 380 000 jälgijat. Ettevõte tegi oma aktsiate esmase avaliku emissiooni (IPO) aasta tagasi, liitudes USA alternatiivbörsiga OTCQB.

Nüüd on firmal plaanis tulla NASDAQile, olles Forbesi teatel esimene kanepi-teemaline aktsia USA suurbörsil, kui mitte arvestada New Yorgis ja Londonis topeltnoteeritud ravimifirmat GW Pharmaceuticals, kus arendatavate ravimikandidaatide seas on ka kanepil põhinevad arstimid.

Alternatiivbörsil pole MassRootsil hästi läinud: firma aktsia maksis viimati 1,28 dollarit, kaugel mullusest üle seitsme dollari ulatunud tipphinnast. Ettevõtte 47 miljonit aktsiat jagunevad 90 osaniku vahel.

Mullune käive oli MassRootsil üle 0,2 miljoni, kuid kahjum üle kaheksa miljoni USA dollari. Kasumisse loodetakse jõuda reklaampinna müümisega, nagu ka päris Facebook, kuid selle plaani õnnestumist on keeruline prognoosida, kirjutab Forbes.

Ehkki ettevõte ise kanepi kasvatamaise, müügi ja vahendamisega ei tegele, võib siiski seos seni veel narkootikumide kilda loetava kanepiga olla piisav, et NASDAQ MassRootsile oma maine hoidmiseks ära ütleb. Vastuse peaks börs andma paari nädala jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles