Magasini tänaval asuvas Tallinna vanglas elab üle 840 kinnipeetava. Postimees käis kohal ja tutvus vangide elu-oluga.

Virtuaaltuuri vahendusel on võimalik heita pilk vangikongi, jalutusruumi, vangla töökodadesse, spordisaali, kööki, kasvuhoonesse ja sööklasse.

360-kraadist pilti saab liigutada hiirekursori ja ekraani servas asuvate mustade nooltega. 

Tallinna vangla ajalugu ulatub aastasse 1919, mil Patarei merekindlus muudeti vanglaks. Aastaks 2000 oli see paik kasutuskõlbmatuks muutunud ja tuli sulgeda. Kuigi suurem osa vangidest asustati ümber Tartu vanglasse, jõudsid mõned ka Magasini tänavale.

Nii nagu Patarei merekindlus, on ka Magasini tänava vanglakompleks tihedalt seotud sõjaajalooga. Aastatel 1944-1949 asus seal sõjavangide laager ning 2007. aasta aprillis viidi vangla naabruses asuvale kalmistule Tõnismäel seisnud pronkssõdur.

Aja jooksul on Magasini tänava kompleksi täiendatud. 1990. aastail ehitati juurde kaks kambervangla hoonet ning moodustati kaks eelvangistusosakonda. Vangide käsutuses on peale eluruumide veel pesumaja, duširuum, raamatukogu, spordisaal ja sotsiaaltööruumid, mille kasutamist juhivad huvijuht, sotsiaaltöötajad, psühholoogid ja kaplan. Kuigi virtuaaltuuris võib näha ka sööklat, loobuti selle kasutamisest turvakaalutlustel. Ühiselt sööma minemise asemel tuuakse vangidele toit nüüd kambrisse. 

Vanglas saab õppida riigikeelt ning omandada põhi-, ja keskharidust. Lisaks õpetavad Tallinna Ehituskooli õpetajad puhastusteenindust, plaatimist ja maastikuehitust. Vangid töötavad köögis, pesumajas, raamatukogus, katlamajas, garaažis, ehitusremonttöödel, metalli- ja puidutöökojas ning koristustöödel. Kokku saavad tööd teha 120 vangi.

Juba mõne aasta pärast kerkib tänase Magasini tänava asemele uus elamupiirkond. Kõik vangid kolitakse aga Rae vallas Soodevahe külas asuvasse uude Tallinna vanglasse, mis peaks valmima ülejärgmise aasta lõpuks. Uues vanglas saab olema ruumi 1208 kinnipeetavale ehk 512 kambrit mees- ja 92 kambrit naisvangidele.

Lisaks Magasini tänava vanglale pannakse kinni ka Harku ja Murru vangla ning Tallinna vangla Maardu üksus.

Kommentaarid
Copy