Kevade saabudes on kasvanud Liibüast Itaaliasse pürgivate põgenike arv (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia mereväe päästjad Põhja-Aafrikast pärit põgenikke transportimas
Itaalia mereväe päästjad Põhja-Aafrikast pärit põgenikke transportimas Foto: SCANPIX

Itaalia piirivalve ja migratsiooniametnike ning ÜRO pagulasameti (UNHCR) andmetel on koos kevade saabumisega plahvatuslikult kasvanud Liibüast Itaaliasse suunduda tahtvate põgenike arv.

Selle aasta märtsis oli Põhja-Aafrikast Itaaliasse saabunud põgenike ja migrantide arv 2015. aasta märtsiga võrreldes neljakordne, edastab AFP.

Sel nädalal on Itaalia piirivalve ja merepääste päästnud Vahemerest Liibüa ja Sitsiilia saare vahelistest vetest tuhandeid pagulasi.

ÜRO ja inimõigusorganisatsioonide teatel on samas Türgist Kreekasse minna tahtvaid põgenikke jäänud vähemaks. Selle kaudu tuli möödunud aastal Euroopasse rekordiline arv põgenikke, kelle seas oli enim süürlasi.

Süürlased ei ole kasutanud Liibüa-Itaalia võimalust, kuna see jääb neist liiga kaugele. Põhja-Aafrikast pürgivad Euroopasse põhiliselt kohalikud, osa neist on aga pärit Sahara tagustelt aladelt.

Itaalia võimude teatel on põgenike seas enim Nigeeria, Gambia ja Senegali kodanikke, samas on neil keeruline Euroopas asüüli saada.

Euroopa Liidu välisministrid kogunevad järgmisel esmapäeval, et arutada Liibüast saabuvate põgenike plahvatusliku arvu kasvu teemadel.

ELi juhid arvasid juba jaanuaris, et kevade saabudes, kui ilmaolud on Vahemerel soodsamad, hoogustub Põhja-Aafrikast Euroopasse põgenemine.

Põgenikud seilavad kergete ja ohtlike alustega Vahemere piirkonnas, kus on tihe laevaliiklus ning sellest tingituna ohustab neid uppumissurm.

ÜRO pagulasamet hoiatas sel nädalal, et Liibüas võib oodata Euroopasse suundumise võimalust umbes miljon inimest ehk sama palju kui Euroopa Liitu saabus möödunud aastal põgenikke.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles