Afgaani ametnikud kardavad moonipõldude suurenemist

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA merejalaväelane õitsval moonipõllul Afganistanis Helmandi provintsis Marjahi rajoonis.
USA merejalaväelane õitsval moonipõllul Afganistanis Helmandi provintsis Marjahi rajoonis. Foto: SCANPIX

Afganistani ametnikud kardavad moonikasvatuse elavnemist, kuna oopiumi hind on suurenenud kaks korda.

Hinnatõusu põhjustas seenhaigus, mis narkovastase võitluse aseministri Mohammad Ibrahim Azhari sõnul hävitas 48 protsenti 2010. aasta saagist, vahendas Reuters.

Azhari kinnitusel näitavad detsembri lõpu andmed, et oopiumi hind on tõusnud 190 protsenti. «Rahvusvahelise üldsuse abi puudus muudab olukorra halvemaks,» lisas ta.

Afganistanis on kaua aega toodetud ligi 90 protsenti kogu maailma oopiumist. Sellest suur osa läheb eksporti ja seda hinnanguliselt 65 miljardi dollari eest aastas. Samas on ka riigis endas suurenenud narkosõltlaste arv.

Narkoprobleemi on püütud lahendada moonipõldude hävitamisega. Kohalikke on ärgitatud kasvatama põldudel näiteks nisu. Vaatamata ametnike ponnistustele annab oopiumimoon elatist 1,7 miljonile afgaanile.

ÜRO Narkomaania ja Kuritegevuse Büroo (UNODC) raport septembrist 2010 näitab, et põllumehed teenivad aastaga oopiumi müügist 604 miljonit dollarit, mis on 38 protsenti enam kui 2009. aastal.

Terroriorganisatsioon Taliban teenib aastas 100-400 miljonit dollarit narkootikumide tootmiselt ja narkokaubanduselt, mis külvab ebastabiilsust Lõuna- ja Kesk-Aasias ja Venemaal.

Kui 2009. aastal maksis kilo kuiva oopiumi 64 dollarit, siis 2010. aastal juba 169 dollarit. '

Koguseliselt toodeti mullu Afganistanis 3900 tonni oopiumi, mis on väikseim näitaja pärast 2003. aastat. 2009. aasta saak ulatus 6900 tonnini.

Sisemajanduse koguproduktis (SKP) oli oopiumi tootmise osa 5 protsenti, 2009. aastal aga 4 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles