Juhtimismõtleja: Pikaajaline lojaalsus töötaja ja tööandja vahel pole kummagi huvides

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikaajaline lojaalsus töötaja ja tööandja vahel pole kummagi huvides
Pikaajaline lojaalsus töötaja ja tööandja vahel pole kummagi huvides Foto: SCANPIX

Töötaja ja tööandja vaheline pikaajaline lojaalsus kuulub pigem läinud sajandi tööelu juurde, kuid tänapäeval pole see enam kummagi huvides, leiab täna Tallinnas PARE personalijuhtimise aastakonverentsil esinev tunnustatud juhtimismõtleja Tamara Erickson.

Korduvalt maailma mõjukaimate mõtlejate edetabelisse Thinkers50 valitud Erickson, kes on tänase PARE aastakonverentsi «Muna õpetab kana» peaesineja, peab aegunuks arusaama, et töötaja lojaalsus tasustatakse järjepideva karjääri ja pensionipõlvega. Uus reaalsus on, et ei töötaja ega tööandja huvides pole «elukestev» suhe. 

Enamgi, töötajate jaoks on juba täna muutumas normiks mitme sissetulekuallika omamine, nagu teine töökoht, ettevõtluseks kasvanud hobi vms. Seda põhjusel, et traditsioonilise, kindlaksmääratud ülesannetest koosnev töösuhe asendub palju suuremat paindlikkust lubava töövormide virvarriga - tsükliline, projektipõhine, osaline töö, äriline suhe töö tegijatega jne. Ericksoni kinnitusel teevad ettevõtete jaoks üha enam tööd inimesed kes pole töötajad, ning ettevõtted peavad kohanema arvukate kokkulepete kompleksses maailmas.

Tamara Ericksoni sõnul on tööstusajastust pärinev struktureeritud töökorraldus oma täpselt määratud tööülesannetega lootusetult aegumas; nii inimesed kui organisatsioonid vajavad üha enam paindlikkust ning edukaks osutavad need, kes suudavad korraldada probleemide lahendamise ülesande, mitte töö või rolli põhiselt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles