Euroopa automüük kosus, VW müük kahanes

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uute Renault' sõiduautode rivi Flinsi tehase parkimisplatsil Prantsusmaal.
Uute Renault' sõiduautode rivi Flinsi tehase parkimisplatsil Prantsusmaal. Foto: Jacky Naegelen / Reuters / Scanpix

Euroopas kasvas uute autode müük märtsis 5,7 protsenti võrreldes mulluse aasta sama kuuga, teatas autotootjate ühendus ACEA. Ainsa suure autotootjana nägi oma müügi kahanemist skandaalidest räsitud Volkswagen.

Uute Volkswagenite müük kahanes aastaga 1,6 protsenti, samas kui VW pearivaalid, General Motorsile kuuluv Opel/Vauxhall, Peugeot' ja Ford kasvatasid müüki vastavalt 6,4, kaks ja 0,6 protsenti.

Kokku registreeriti Euroopas märtsis 1,7 miljonit uut autot. Suurima kasvuga suurtest turgudest paistis silma Itaalia, kus automüük kosus aastaga koguni 17,5 protsenti. Prantsusmaal müüdi märtsis 7,5 protsenti rohkem uusi autosid kui mullu samal ajal.

Suurtest turgudest tegid kehva tulemuse Hispaania ja Saksamaa.

Reutersi küsitletud analüütikute hinnangul on autoturule tõuke andnud odavnenud kütus ja lihtsustunud laenuvõimalused. JP Morgani analüütik Jose Asumendi märkis agentuurile, et ka kõikvõimalikud soodustused on Euroopas praegu kõrgel tasemel, koguni viimase viie aasta kõrgeimal.

Aasta esimese kolme kvartaliga on uute autode müük Euroopas kasvanud ACEA andmetel aastavõrdluses 8,1 protsenti 3,9 miljoni autoni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles