Magnetiga kalapüük andis saagiks haruldase odakirve

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muinsuskaitseameti Järvamaa vaneminspektor Karen Klandorf hoiab käes juhuslikult Pärnu jõest väljatõmmatud tõenäoliselt 16. sajandist pärit hellebardi.
Muinsuskaitseameti Järvamaa vaneminspektor Karen Klandorf hoiab käes juhuslikult Pärnu jõest väljatõmmatud tõenäoliselt 16. sajandist pärit hellebardi. Foto: Kuido Saarpuu

Kui Kaido Kald eelmisel nädalal Türi vallas Karjaküla kandis otsingumagnetiga Pärnu jõel «kalastas», ei osanud ta ealeski arvata, et ühel hetkel sikutab ta pinnale aastasadu vana hellebardi ehk odakirve.

Just nõnda aga juhtus ning muinsuskaitseameti teist nädalat ametis oleva Järvamaa vaneminspektori Karen Klandorfi rõõmuks ei hoidnud Kald roostega kaetud, kuid haruldast leidu kiivalt endale, vaid saatis leiupäeval välja nõuetekohase teate.

Kaido Kald rääkis, et tegelikult läks ta jõele lante otsima. «Ega seal suurt kunsti ole, paned magnetile nööri järele, lased selle paadi pealt vette ja magnet lohiseb põhjas järel. Kui midagi suuremat külge hakkab, siis seda on tunda. Sel korral hakkas,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles